Давид Леви пред BIG5: Независимият има задължения само към избирателите си, без посредничеството на политическа партия

0
1061
Основната причина за кандидатирането ми са два цитата. Първият е от Махатма Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“ Другият е от равина Адмор Азакен, от Пиркей Авот 1:14: „Ако не аз, то кой? Ако не сега, то кога?“ Целата на моето кандидатиране е да покажа, че системата може да бъде променена отвътре. По мирен и демократичен път, ако не поемем по него, шансът да стигнем до една модерна и просперираща България с доволно и щастливо население е нулев, споделя независимият кандидат Давид Леви в ексклузивно интервю за  BIG5 пред пред  Оля АЛ-АХМЕД

 

– Г-н Леви, Вие сте независим кандидат от 24 многомандатен избирателен район на предстоящите избори за Народно събрание. Не е ли рисковано да не си слуга на ничия партия?

– Ако те е страх от мечки, не ходи в гората! Свикнал съм да плащам висока цена за своята непокорност. Финалът на тази предизборна кампания съвпада с еврейския празник Песах (Пасха). Този празник символизира свободата. Излизането от робството и готовността за 40-годишни лишения в пустинята на прехода в името на заветната свобода. Аз се възприемам като пряк наследник на Моисей и също като него съм готов да поведа процеса на промяна с цената на лична  саможертва.

– Претърпяхте първоначална атака, като бяхте обвинен в събрани невалидни подписи. След което заведохте дело, което спечелихте и бяхте върнат в избирателната листа. Какво Ви мотивира да се борите докрай? Разкажете подробно за този изкуствено създаден инцидент.

Няма налично описание.– Не бих нарекъл това, което се случи, обвинение. Една българска институция не си свърши съвестно работата. Дали има изненадани от това? Може и да е политическа поръчка, може и да е бюрократично безхаберие, но събраните от инициативния ми комитет подписи се оказаха недостатъчни за регистрация на кандидатурата ми. Обжалвахме решението на РИК 24 да ме дерегистрира първо пред ЦИК, а след като те отхвърлиха жалбата с 16 на 3 гласа, обжалвахме и пред Административния съд. Досега няма случай, в който независим кандидат да е стигал до тази инстанция и да е довеждал до отхвърляне на решението на РИК и ЦИК. В нашия случай, след половинчата проверка от вещи лица на съда стигнахме до 984 валидни подписа. Представихме на съда доказателства за поне още 20 валидни участници в подписката и след проверка лично от председателя на съдийския състав, заветните 1000 подписа бяха признати и дерегистрацията на кандидатурата ми от РИК бе обезсилена.

Създадохме важен прецедент, но това изяде 20 от 30-те дни на кампанията. Разумни хора ме посъветваха да се откажа от надпреварата. Доводите им бяха логични и обосновани, но аз реших да не ги послушам. Нямам в ДНК-то си опция за поражение. Винаги съм отстоявал позициите си докрай и сега няма да направя изключение. Вярвам, че макар и намален, шансът ми за успех все още съществува. Искам да дам пример на следващите, независими кандидати!

Няма налично описание.

– Защо са необходими независими кандидати? Не може ли само с партии?

– Сега и през последните 32 години имаме само партии. Институтът на независим кандидат е предвиден в Изборния Кодекс, но не е бил експлоатиран успешно нито веднъж досега. Независимо избраният народен представител има друга тежест и представителност. Той има задължения само към избирателите си, без посредничеството на политическа партия. В този смисъл независимо избраният народен представител не е политик.

Много партии и политици говорят за мажоритарното начало. Искат промени в конституцията и изборните закони, но не забелязват или не искат да забележат, че мажоритарното начало го има в закона. Там си е и чака да бъде употребено в полза на хората.

– Вие защо решихте да се кандидатирате? От какви подбуди? Какви са конкретните Ви цели?

– Основната причина за кандидатирането ми са два цитата. Първият е от Махатма Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“ Другият е от равина Адмор Азакен, от Пиркей Авот 1:14: „Ако не аз, то кой? Ако не сега, то кога?“. Целта на моето кандидатиране е да покажа, че системата може да бъде променена отвътре. По мирен и демократичен път. Не виждам в този исторически момент друг път за промяна в България. Този път е труден и продължителен, но ако не поемем по него, шансът да стигнем до една модерна и просперираща България с доволно и щастливо население е нулев.

– Предполагате ли достатъчен брой избиратели? Как и с какво ще спечелите тяхното доверие? Хората са напълно обезверени, нямат никаква надежда, че животът в България ще се подобри. Вие само надежда ли ще всявате, като останалите, или….?

– Не се съмнявам, че хората, които се запознаят с идеите ми и успеят да вникнат в сърцето ми, ще гласуват за мен. Целта на предизборната ми кампания е да се запозная с повече хора и да споделя мислите и чувствата си с тях. Много от хората, с които се срещам, споделят, че не са имали намерение да гласуват, защото няма за кого. Вярвам, че точно на обезверените, на разочарованите от политиката мога да предложа алтернатива. Предлагам им своята, надпартийна кандидатура. Кандидатура на личната отговорност, без посредници. Кандидатурата на един техен съсед, който няма къде да се скрие, ако разочарова очакванията им. Това е и причината да съм много внимателен в обещанията си. Много е лесно, особено в условията на предизборна кампания, човек да се впусне в обещания. Не винаги те са лъжа и манипулация. Кампанията е свързана с прилив на адреналин и човек лесно може да повярва, че има способности и възможности, които реално не съществуват. Аз се самоконтролирам постоянно, за да предпазя себе си и хората около мен от такива грешки. Дори и с цената на изгубени гласове, не обещавам това, което не мога да изпълня. Изразявам мнения и позиции, но съм наясно с ограниченията на един независим народен представител и не правя празни заявки и обещания.

Няма налично описание.

 

През последните седем години сте основали три неправителствени организации и подкрепихте десетки културни, образователни и благотворителни инициативи. Какво конкретно от този опит ще използвате и ще предложите на парламента?

– Цялостният ми мироглед се е формирал на базата на богат и разнообразен житейски опит. Този опит включва и успехи, и провали. Предполагам, че всеки, тръгнал да се занимава с политика, може да каже същото, но с малък нюанс. Обикновено политиците, особено родните, не говорят за неуспехите си. Ако ги чуете, техният живот е низ от успехи и тиумфи. Те не познават провала, разочарованието и неуспеха. Лъжат. Житейският опит е низ от успехи и провали.

– Какво следва от тук нататък? Вашето кратко обръщение към избирателите.

На 4 април гласувайте за мен, защото аз гласувам за вас всеки ден!

 Интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here