SRF за еврофондовете и България: Липсва канализационната система – вместо нея има нов спортен стадион

0
1055
Снимка за 300 хиляди

 

„Три български общини: разбити улици, кал до уши, повечето къщи са без канализация и водоснабдяване.

И три нови стадиона за общо 3 милиона. Става дума за Динката, Калугерово и Лесичово – обезлюдени общини с едва 5 600 жители.

Запуснато футболно игрище, напукан бетон, врати няма – така изглежда днес построеният преди три години стадион край село Динката. В селото живеят няколкостотин души, които нямат канализация и вода, но пък разполагат с тази карикатура на футболно игрище на стойност над 300 000. В Лисичево е същата картина.

В Калугерово за разлика от другите, стадионът е картинка от приказките. Но селото е с население едва 1040 души.

Споменава се и стадионът в Костенец, реконструиран с пари на ЕС през 2016 г., а сега занемарен и с видими белези на разрушение. Бетонната козирка над една от трибуните аха-аха да падне.  И див пародокс – възможен само у нас: пистата около футболното поле е … квадратна!

300 000 000 – триста милиона за над стотина такива спортни обекти в полузапуснати села!  В които, ако някой дядо или баба реши като по чудо да бяга за здраве (възрастните преобладават в тези населени места),  ще бяга дори и на квадрат!“

Това написа във фейсбук профила си журналистът Григор Лилов по повод споделената от него публикация с репортаж от Швейцарската телевизия SRF за оползотворяванета на еврофондовете в България. Материалът е публикуван на сайта на телевизията под заглавие Еврофондове в България Липсва канализационната система – вместо нея има нов спортен стадион“

Това спортно игрище стои тук до село Динката от три години, изгубено в българската тракийска равнина, между въртеливи пластмасови отпадъци и изхвърлени маратонки. Тук едва ли някой спортува, отбелязва SRF.

Динката, това са кални пътища без асфалт. В селото има по-скоро колиби, отколкото къщи, много са без ток или вода, всички без канализация. Населението е  няколкостотин души. Тази карикатура на спортно игрище е построена тук за 350 000 франка. С пари от Европейския съюз, подчертава Швейцарската телевизия SRF.

Изглед на няколко хижи.

В Лесичово репортер на телевизията пита заместник-кмета: Защо във вашата общнина има три спортни съоръжения; тук, където липсва толкова много от основните неща, където живеят само 5600 души? Подарък е, казва Веселина Милкова. Сега ЕС дава на общината пари за спортни съоръжения, три милиона франка.

„От друга страна, ние не можем да кандидатстваме за канализационна система в Брюксел, ние не отговаряме на критериите на ЕС за това, твърде сме малки“, обяснява Милкова.

Футболен стадион в Калугерово.

Еврофондовете, от който се плащат стадионите, имат за цел да се изравнят големите разлики между градските и селските райони. За да работи това, ЕС дава пари и за развлекателни съоръжения. Това може да работи в определени части на Европа, но в отдалечените български села тази идея е абсурдна, отбелязва SRF и описва как пистата около един от трите стадиона е … квадратна.

Репортажът на Швейцарската телевизия дава ясно да се разбере, че такива стадиони пораждат съмнение за корупция и Евросъюзът вече е наясно, че за злоупотреби с евросредства.  Това е една от причините, поради която има нов европейски прокурор, който може да разследва предполагаема корупция, посочва SRF и подчертана, че трите села от община Лесичово все още чакат канализационната система.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here