БХК ще съди държавата заради лишаването на карантинирани лица от правото на глас

BIG5Без категорияБХК ще съди държавата заради лишаването на карантинирани лица от правото на...

 

Правозащитната организация призова да се подават заявления за гласуване с подвижна урна и след изтеклия вчера срок

 

Българският хелзинкски комитет призова всички карантинирани лица да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия вчера срок за това и ако им бъде отказано, да сигнализират правозащитната организация.

„Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия“, поясни пред БНР адвокат Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита в БХК.

Друг срещан проблем е дали лицето е карантинирано по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато, подчерта адвокат Качаунова в предаването „Преди всички“.

„По силата на закона една огромна бройка хора се лишават от глас. Това не са само хора, които са заболели, с положителни тестове. Това са и техните контактни лица.“

В тази ситуация БХК може да предприеме правни действия срещу държавата, защото това е нарушение на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека, изтъкна Качаунова.

„Ние сме готови да водим съответни дела – дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург“, декларира Адела Качаунова, която определи лишаването от право на глас като скандално.

източник: БНР

[td_block_social_counter]

Последни новини