Кадровите „врътки“ в Митниците продължават предизборно!

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Кадровите „врътки“ в Митниците продължават предизборно!
Изводите от доклада на ОЛАФ и Георги Костов обаче си стоят

 

Неотдавна сайтът vestnik.eu публикува материал със заглавие „Митниците – прокурорски акции, шумни арести, сигнали от ОЛАФ – нула резултат. Костов кога ще си ходи?!“, след като се позовахме на свои достоверни източници, според които в последните дни в Агенция „Митници“ тече активно кадруване с цел да се запази контрола върху каналите на контрабандното карго.

Един от ключовите служители е Тодор Янков пък – главен експерт от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, отдел РРАН, които тихомълком е преместен миналия месец като редови служител на трасе „Товарни автомобили“ на МП „Капитан Андреево“. Запознати с работата в Митниците отбелязват, че това преместване е доста странно за неговата експертиза.

Кой обаче е Тодор Янков и защо тайното кадруване е важно?

Според достоверни източници на vestnik.eu, Тодор Янков като главен експерт в аналитичния отдел за анализ на риска е известен на столичния ъндърграунд като… човекът за поръчки.

„Експертът“ Янков има поглед върху движението на рискови (акцизни стоки), много добре знае кой и кога трябва да бъде „ударен“ – естествено срещу съответното възнаграждение.

Източници на медията от митническите среди споделят, че търговците на алкохол, цигари и горива са вдигнали ръце от него. Но има и нещо много съществено – запознати предполагат, че въпросният Тодор Янков явно не се отчита на най-големия митнически началник – Георги Костов. С това се обяснява и преместването му на трасе товарни автомобили (разбирай контрабанда и карго), за да се види дали ще започнат отчисленията към когото трябва или ще продължи да действа по старому.

В тази връзка нека припомним, че точно преди месец излезе Доклад на ОЛАФ за агенция „Митници“, който скара управляващи и опозиция, тъй като според БСП България трябва да връща стотици милиони евро от неправилно обмитени стоки. В Доклада се дава крайно незадоволителна оценка за работата на митниците, която ощетява Европейския съюз.

Държавният глава Румен Радев също акцентира върху Доклада, визирайки щети за над 1 млрд. лв. Той призова медиите да бъдат не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ като заговори за установени крупни злоупотреби в агенция „Митници, които „облагодетелстват определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, но ощетяват европейския бюджет“.

Финансовият министър обаче отрече да е имало такава проверка и да се налага връщане на финансови средства.

Продължава недосегаем и несменяем да си стои и шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов. Какво предстои да се случи обаче след изборите на 4 април – предстои да видим.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...