БХК ще съди държавата заради лишаването на карантинирани лица от правото на глас

0
604

 

Правозащитната организация призова да се подават заявления за гласуване с подвижна урна и след изтеклия вчера срок

 

Българският хелзинкски комитет призова всички карантинирани лица да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия вчера срок за това и ако им бъде отказано, да сигнализират правозащитната организация.

„Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия“, поясни пред БНР адвокат Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита в БХК.

Друг срещан проблем е дали лицето е карантинирано по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато, подчерта адвокат Качаунова в предаването „Преди всички“.

„По силата на закона една огромна бройка хора се лишават от глас. Това не са само хора, които са заболели, с положителни тестове. Това са и техните контактни лица.“

В тази ситуация БХК може да предприеме правни действия срещу държавата, защото това е нарушение на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека, изтъкна Качаунова.

„Ние сме готови да водим съответни дела – дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург“, декларира Адела Качаунова, която определи лишаването от право на глас като скандално.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here