Търговски вериги плашат с гражданско неподчинение, ако не ги отворят на 12 април

BIG5 АКЦЕНТИ Търговски вериги плашат с гражданско неподчинение, ако не ги отворят на 12...

 

Големи търговски вериги за нехранителни стоки заявиха, че не изключват „организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение“, ако не им бъде позволено да отворят – без да се прави „изкуствено разграничение на база нетна търговска площ“.

Предупреждението се отправя в отворено писмо, подписано от Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Мебели Виденов, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania. Те настояват наложената забрана да работят да бъде преустановена или постигната равнопоставеност на всички сектори.

Ако пък епидемичната обстановка го налага – да бъдат затворени всички.

Сдружението за модерна търговия (СМТ) подкрепи искането на групата търговски вериги, като апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година както и големите търговски центрове, тип „мол“ и „ритейл парк“ да бъдат отворени от 12 април, а не от 1 май. Според СМТ целият сектор за търговия на дребно е в шокова ситуация.

В настоящата ситуация някои бизнеси са по-облагодетелствани от други на принципа на своята търговска площ. Възниква въпросът как беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса, се питат от казва в писмото на посочените търговски вериги. Отбелязват, че предлаганите от тях продукти биха могли да се отнесат, наред с хранителните, към стоките от първа или съществена необходимост.

И когато са затворени клиентите се насочват към други, по-малки търговски обекти, които успешно продават същия асортимент. Това води, освен до струпване на хора, но и до нелоялна конкуренция, оплакват се търговските вериги. Те предупреждават, че ситуацията им нанася изключително големи щети и затова очакват адекватна подкрепа от страна на държавата. Стъпки в правилна посока, според тях, биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година.

Търговските вериги за нехранителни стоки протестират срещу наложените мерки, определяйки ги като дискриминационни и грубо нарушаващи правилата на равнопоставеност и конкуренция, и настояват всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво. Също така искат магазините, които продават приоритетно хранителни стоки, да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС.

В апела се изтъква, че големите търговци на нехранителни стоки плащат данъците си в България, работят изцяло „на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения.

Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки.

В противен случай ще бъдем принудени да предприемем активни действия за масово отразяване на нашата позиция, като не изключваме и възможността за организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение.

От Сдружението за модерна търговия заявиха, че наложените на 18 март и удължени на 30 март ограниченията водят до изключително тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н. Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула.

От СМТ предупреждават, че ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата. Не трябва да забравяме, че само в този сегмент от ритейл сектора са заети над 10 000 човека и мерките засягат техните повече от 10 000 домакинства. Ще се стигне и до негативни ефекти и за държавния бюджет.

Какво предлагат от организацията:

– Обхватът на мярка „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ през НАП, която предвижда подкрепа за затворени малки и средни предприятия в размер на 10% от оборота без ДДС, да бъде разширен и към големите компании.
– Обхватът на мярка „Подкрепа за средни предприятия по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също да бъде разширен към големи предприятия.
– Да се разшири обхватът на програма „Запази ме“ като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и така нататък.
– Редуциране на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите;
– Замразяване на данъчните плащания за периода на затваряне на обектите.
– Освобождаване на засегнатите компании от данък печалба за 2021 година.

 

От СМТ смятат, че отварянето на нехранителните магазини и на търговските центрове ще даде достъп на хората до широк спектър от продукти, включително и такива от първа необходимост като специални бебешки храни и пелени, продукти за лична хигиена, за дезинфекция на дома, за пречистване на въздуха, материали за спешни ремонти, продукти за грижа за бебето, специални облекла и много други. Тези стоки се предлагат от големите търговци, при строго спазване на дистанция на достатъчно големи площи и при прилагане на противоепидемичните мерки в пълния им размер, се казва в заключение на съобщението на сдружението.

Източник Dir.bg

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...