Мартин Димитров: Нови избори могат да се окажат най-доброто решение!

BIG5 АКТУАЛНО Мартин Димитров: Нови избори могат да се окажат най-доброто решение!

 

„Аз лично смятам, че ако се стигне до следващи избори, това не е проблем. Може да се окаже решение“, заяви икономистът, постигнал впечатляващ личен вот с преференции в София

 

Ситуацията е доста сложна. Винаги съм казвал, че с ГЕРБ, БСП и ДПС няма какво да се прави заедно. В момента и трите партии имат блокираща квота. Това изключително много усложнява положението. Аз лично смятам, че ако се стигне до следващи избори, това не е проблем. Може да се окаже решение“. Това заяви пред ФАКТИ икономистът Мартин Димитров, избран за народен представител от гражданската квота на „Демократична България“ в София, 24 МИР. Това се случи, въпреки че Димитров бе поставен като пети в листата на обединението в 24 МИР. Той получи 4014 преференциални гласа, с които направи размествания в листата.

„Също така за тези избори е важно да отчетем сериозното гражданско участие в листите на „Демократична България“. Визирам и Петър Славов, и Георги Ганев, което много помогна за софийския, но и за националния резултат. Така че, ако се стигне до нови парламентарни избори това при определени обстоятелства и при правилно поведение може да подобри ситуацията“, допълни той.

„Очаквах висок резултат в София. Промяната често започва от столицата и разчитам тази промяна да се разпростре и в останалата част от страната. Видя се, че тези избори бяха един вид вот на недоверие и към ГЕРБ, и към БСП. Така го виждам аз. Хората търсят нов път. В този смисъл има добри новини, но това е само началото“, коментира за медията ни Мартин Димитров.

Зададохме му и въпроса дали е възможно, ако има нови избори, ГЕРБ, БСП и ДПС да бъдат още по-отслабени, а опозиционните формации като „‘Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да отбележат още по-голям прогрес, а той ни отговори така:

„Възможно е. Зависи от поведението, от свършената работа, от адекватността на решенията. Тоест, напълно е възможно, ако се изиграят правилно картите. Дали ще бъдат изиграни правилно – ще видим. Ситуацията е достатъчно сложна, но такава възможност съществува, защото се намираме в един омагьосан кръг на ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако не е ГЕРБ е БСП, ако не е БСП е ГЕРБ вече толкова години. Поради това сме най-бедните в Европейския съюз. Нашата цел трябва да е да излезем от този омагьосан кръг. Докато не излезем от този омагьосан кръг ще си стоим последни в ЕС“.

Разбира се, не подминахме и въпроса за първите законодателни инициативи, с които възнамерява да се захване Мартин Димитров:

„Много важен ми се струва въпросът за гласуването, тоест необходимите промени в Изборния кодекс. Аз продължавам да настоявам за дистанционно електронно гласуване. Знам, че то е свързано и с други въпроси, като например как ще се реализира електронната идентификация. Като гледам грешките в протоколите, като гледам сложността да гласуват стотици хиляди наши сънародници, даже бих казал два милиона българи в чужбина, продължавам да настоявам за дистанционно електронно гласуване, което го има в Изборния кодекс, но беше на практика отложено за неопределено време. Това ми се струва един от много, много важните въпроси, за който и в кратък парламент може да се търси някакво решение. Ако не може за кратък период да се намери решение, съм за гласуване по пощата, което да започва доста преди самата дата на изборите.

За да променим България трябва да осигурим много по-голямо участие на хората в изборния процес. Видяхме, че на 4-ти април гласуваха под 50% от хората. Част от обществото има своето напълно логично оправдание – има пандемия, има риск. За това трябва да осигурим дистанционно електронно гласуване, за да има по-сериозна представителност. Представете си, ако гласуват 60-70% (Това трябва да бъде целта. Че и повече), колко по-голяма представителност би имало на българския парламент. Ако и тези 2,5 милиона българи в чужбина могат лесно да гласуват, колко по-реална власт би имало едно такова Народно събрание, представлявайки повече хора. Това ми се струва най-важният въпрос, който трябва да бъде решаван. Иначе, разбира се, и всичките ни антикорупционни действия – като например проверката на КТБ, защо допуснаха това безобразие „Руски поток“, защо похарчиха 3.3 милиарда, защо я няма гръцката връзка. Само чакам да вляза в парламента, за да ги започвам по всичките тези теми“.

На финала на разговора с него изкоментирахме темата за лустрацията, в контекста на това, че в обществото се чуват подканвания да се състави правителство от партиите, които доскоро бяха извънпарламентарна опозиция, подкрепени от гласовете на БСП:

„Ние сме прокарали закон за „мека“ лустрация, който не се прилага (б.р. законът бе прокаран от Мартин Димитров, адв. Петър Славов и Методи Андреев в 43-ото Народно събрание). Това е друга тема, по която ще питам веднага – защо няма приложение. Проблемът е, че извън „Демократична България“ всички издигнаха агенти на Държавна сигурност за народни представители. Лошото е, че извън моите колеги не виждам кой би ни подкрепил по темата „лустрация“, защото издигайки такива кандидати косвено всички тези партии казват, че нямат проблем с агентите на ДС. Тоест, това очевидно е проблем само за нас.

Аз твърдя, че Държавна сигурност продължава да дърпа важни конци в обществото, да участва активно в управлението и да пречи на европейския и натовския път на България. Затова ние трябва да продължим с лустрацията, но ще бъде доста сложно, защото виждам, че Държавна сигурност има добро за нея присъствие навсякъде. Всички видяхме листите на партиите, навсякъде участват агенти на ДС, с изключение на „Демократична България“. Стряскащо е, че са навсякъде. Обясняват ни някои, че ги нямало вече, че било остарял въпрос. Те бяха във всички листи, как ги няма?. При нас бяха взети специални мерки, за да не се случи това“.

„Докато не се случи истинската лустрация тези хора ще пречат и ще участват подмолно и скрито в дълбоката държава и ще пречат на развитието ни като държава“, категоричен бе Мартин Димитров.

източник: Факти

Последни новини

Вигенин: Няма да се молим за съставяне на правителство

  БСП ще даде подкрепа, ако такава ѝ бъде поискана  „Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“....

Проф. Михаил Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

 Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата...

Борисов инспектира ремонта на Околовръстното на Пловдив: Хората одобряват това, което правим

 За магистрала „Тракия“ – едното платно ще стане днес, в което беше катастрофата и утре ще поправят повредения асфалт в другото платно, допълни премиерът  С...

Гласуването с хартия издава купения и контролиран вот

 Коментар на Цветозар Томов  „ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата...