НОЩ: Ваксината на „АстраЗенека“ не е подходяща за жени под 60-годишна възраст

BIG5 АКЦЕНТИ НОЩ: Ваксината на „АстраЗенека“ не е подходяща за жени под 60-годишна възраст
Ген. Мутафчийски: Тенденцията за спад в заболеваемостта е много крехка

 

Ваксината на „АстраЗенека“ не е подходяща за жени под 60-годишна възраст. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Той добави, че личните лекари ще препоръчват друг вид ваксина на тази група от населението.

Честота на страничния ефект от образуването на тромби при АстраЗенека е 3:1 000 000 ваксинирани лица. Това потвърди директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Задух, болка в гърдите, положителна болка в корема, главоболие или размазано виждане, подуване на долни крайници са симптомите, за които пациентите с поставена ваксина трябва да бъдат внимателни. Ако усетят някакво неразположение, трябва да потърсят лекарска помощ.

Председателят на щаба ген. проф. Венцислав Мутафчийски отчете, че има спад в заболеваемостта, но това са крехки тенденции.

По думите му в момента заболеваемостта от Covid-19 e 676 на 100 000 души. Тенденцията е много крехка, защото спадът на заболеваемостта е само 0,5% на едноседмична база, подчерта проф. Мутафчийски. „Това чертае някаква тенденция, но не бих казал, че е много трайна“, добави той.

„Все още не сме достигнали връхната си точка от зимата – 27,7 на 100 000 в началото на декември. Сега сме 23 на 100 000, но тенденцията е за покачване на смъртността“, посочи той.

От 10 093 на 2 април, сега имаме 10 429 настанени в болница с коронавирусна инфекция, информира шефът на НОЩ.

Връщането на децата в училище ще стане от 12 април по режима отпреди 22 март. Така от 1. до 4. клас всички деца се връщат в класните стаи, а по-големите ученици, ще се въртят през две седмици в училищата, заяви на брифинга министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Ситуацията в системата на образованието е, че при съпоставима ситуация спрямо ноември, е близо два пъти по-добра, два пъти по-малко болни и заразени учители и ученици. Нямаме починали ваксинирани учители и такива с тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и това е шанс да възстановим присъствения учебен процес края на тази учебна година и началото на другата. 500 към момента е заразеният педагогически персонал“, заяви министър Вълчев. И допълни, че и към момента се правят допълнителни списъци на желаещите учители да се ваксинират.

Последни новини

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на...

Белият дом подкрепи превръщането на столицата Вашингтон в 51-ия щат на САЩ

„Създаването на щата Вашингтон, Общността на Дъглас, като 51-ви щат, ще направи нашия Съюз по-силен и по-справедлив“, се казва в изявлението на Службата за...

Борисов се изфука с фланелка от Джейми Варди, в момента почивал, но скоро щял да контраатакува

Въпреки, че няма да се яви в парламентя, Борисов не спира с активностите си  „Благодаря ти Jamie Vardy! Нападател е стратегически пост, но в модерния...

Борисов няма да се яви в НС

Той отговори на критиките на политическите си опоненти, че го е страх да отиде в парламента  Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по...