„Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ

BIG5 АКЦЕНТИ „Галъп”: България иска кабинет анти-ГЕРБ
64,4 % не вярват, че този парламент ще излъчи правителство, 54,5% искат кабинет на Слави Трифонов, сочи проучването

 

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че е възможно да се състави кабинет.

Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и полза на ГЕРБ.

Това сочи бърз сондаж на „Галъп Интернешънъл Болкан“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране.

Като честни възприемат изборите 54.7% от запитаните, а 36.6% са на обратното мнение. Практиката показва, че чувстващите се успешни в изборите електорати, обикновено са склонни да определят изборите като честни. В същото време, отминалите избори като че ли наистина не бяха свързани с по-сериозни скандали на тема честност от обикновеното, отбелязват от агенция.

Недоволните от вота обаче надделяват над доволните с 52.8% срещу 43.5 на сто. Недоволни са както симпатизантите на БСП, така и привърженици на „Изправи се! Мутри, вън!“, както и на по-малки формации.

Всъщност истински никой не е спечелил, смятат 41.7 процента от анкетираните. За 5.8% са спечелили както ГЕРБ, така и антиГЕРБ политическите сили.

При този изборен резултат е нормален скептицизмът за съставянето на ново правителство. 64.4% казват, че такова няма да има, а 28.1% смятат, че ще се създаде кабинет.

И все пак правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56.2%, а 37.4% биха избрали нови избори. Повторен вот най-вече искат избирателите на „Има такъв народ“. Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

Опцията за кабинет на ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28.1% са „за“, но 68.2% са „против“. Привържениците на ГЕРБ, например, подкрепят такова правителство, на тези на ИТН не са съгласни.

Има превес на мнението, че Слави трябва да направи правителство с всички срещу ГЕРБ. 54.4% са „за“, а 40.4% – „против“.

От „Галъп Интернешънъл“ са сондирали и нагласите за нов вот и най-общият извод е, че при скорошни нови избори съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу, смятат от „Галъп“.

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27.2%, а ИТН – 23.2%, БСП – 13.8%, ДБ – 12%, ДПС – 10.4%, а „Изправи се! Мутри, вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент, смятат социолозите.

Те обаче отбелязват като съществен фактор значимия дял на колебаещите си за кого да гласуват.

Надделява и мнението на хората, които смятат, че на „Поправителни“ избори биха гласували повече хора. 48.4% изразяват такова становище, докато 43.2% мислят, че до урните ще отидат по-малко хора.

Последни новини

Назначиха двама нови заместник-министри на енергетиката

 Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от служебния премиер Стефан Янев, съобщи министерството на енергетиката Мирослав Дамянов е с над...

Словесен вандализъм по никое време!

Призивите за премах­ване на Памет­ника на Съвет­с­ката армия са поредна русофоб­ска и антидемок­ратична провокация, въз­раж­дат на езика на омразата и са във вреда на...

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....