Русия затвори и въздушните пространства над Черно море около Крим

BIG5 АКТУАЛНО Русия затвори и въздушните пространства над Черно море около Крим

 

Русия обяви въвеждането на забранена зона за гражданската авиация в района над Черно море и Крим, следва от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряване на полети (NOTAM), предава TACC, цитирана от Агенция „Фокус“.

 

Общо Руската федерация издаде три NOTAM. Те са валидни до 24 април, с малки разлики. Редица въздушни маршрути в полетната зона на Симферопол над Черно море бяха напълно блокирани. В същото време полетната зона над полуостров Крим не е закрита.

Както следва от NOTAM, в някои райони са забранени полетите само над 11 900 метра (т.е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други – над 6 100 метра, а някъде забраната е в сила от морското равнище.

По-рано във вторник пресслужбата на Черноморския флот (ЧМФ) съобщи, че като част от контролна проверка на силите на флота през зимния период на обучение са проведени учения, в които са участвали над 20 кораба и катери от ЧМФ и три ескадрили на щурмови самолети на ВВС и силите на ПВО на Южния военен окръг (ЮВО).

На 16 април Русия обяви, че от 24 април до края на октомври затваря за чужди военни и държавни кораби териториалните си води в Черно море в три зони край Крим.

Забраната за чуждестранни военни и държавни кораби не засяга корабоплаването в Керченския пролив, гласи съобщението на руското Министерство на отбраната. Той е от ключово значение за украинския износ на зърно и стомана

Забраната за чуждестранни военни и държавни кораби не засяга корабоплаването в Керченския пролив, гласи съобщението на руското Министерство на отбраната. Една от затворените зони е в близост до пролива, който свързва Черно и Азовско море, и е от ключово значение за украинския износ на зърно и стомана, припомня БНТ.

По-рано американската федерална авиационна администрация (FAA) издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании да работят с изключително внимание в определени региони на Русия и Украйна. Препоръчва се да се полагат специални грижи, когато летите „до, от, в рамките или над“ полетните информационни региони (FIR) на Киев, Днипро (бивш Днепропетровск) и Симферопол, както и в FIR регионите на Москва и Ростов на Дон в рамките на 100 морски мили от тях.

И двата документа са издадени във връзка с „възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични сблъсъци без предизвестие, засилена военна активност и/или конфликт“.

Последни новини

Словесен вандализъм по никое време!

Призивите за премах­ване на Памет­ника на Съвет­с­ката армия са поредна русофоб­ска и антидемок­ратична провокация, въз­раж­дат на езика на омразата и са във вреда на...

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....

Светослав Илчовски се яви на разпит в прокуратурата

 Бизнесменът Светослав Илчовски се яви на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщава БНТ.Той е призован по проверката, която прокуратурата прави на...