Русия затвори и въздушните пространства над Черно море около Крим

0
446

 

Русия обяви въвеждането на забранена зона за гражданската авиация в района над Черно море и Крим, следва от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряване на полети (NOTAM), предава TACC, цитирана от Агенция „Фокус“.

 

Общо Руската федерация издаде три NOTAM. Те са валидни до 24 април, с малки разлики. Редица въздушни маршрути в полетната зона на Симферопол над Черно море бяха напълно блокирани. В същото време полетната зона над полуостров Крим не е закрита.

Както следва от NOTAM, в някои райони са забранени полетите само над 11 900 метра (т.е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други – над 6 100 метра, а някъде забраната е в сила от морското равнище.

По-рано във вторник пресслужбата на Черноморския флот (ЧМФ) съобщи, че като част от контролна проверка на силите на флота през зимния период на обучение са проведени учения, в които са участвали над 20 кораба и катери от ЧМФ и три ескадрили на щурмови самолети на ВВС и силите на ПВО на Южния военен окръг (ЮВО).

На 16 април Русия обяви, че от 24 април до края на октомври затваря за чужди военни и държавни кораби териториалните си води в Черно море в три зони край Крим.

Забраната за чуждестранни военни и държавни кораби не засяга корабоплаването в Керченския пролив, гласи съобщението на руското Министерство на отбраната. Той е от ключово значение за украинския износ на зърно и стомана

Забраната за чуждестранни военни и държавни кораби не засяга корабоплаването в Керченския пролив, гласи съобщението на руското Министерство на отбраната. Една от затворените зони е в близост до пролива, който свързва Черно и Азовско море, и е от ключово значение за украинския износ на зърно и стомана, припомня БНТ.

По-рано американската федерална авиационна администрация (FAA) издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании да работят с изключително внимание в определени региони на Русия и Украйна. Препоръчва се да се полагат специални грижи, когато летите „до, от, в рамките или над“ полетните информационни региони (FIR) на Киев, Днипро (бивш Днепропетровск) и Симферопол, както и в FIR регионите на Москва и Ростов на Дон в рамките на 100 морски мили от тях.

И двата документа са издадени във връзка с „възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични сблъсъци без предизвестие, засилена военна активност и/или конфликт“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here