Депутатите задължиха главния прокурор да се явява на всеки три месеца пред правната комисия

BIG5Без категорияДепутатите задължиха главния прокурор да се явява на всеки три месеца пред...

 

Единодушно със 189 гласа „за“ депутатите задължиха главния прокурор да се явява на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси. Това се случи след като народните представители приеха текстове в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

 

Депутатите решиха Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца да изслушва главния прокурор във връзка с прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борба с престъпността, в това число корупцията.

По предложение на Хамид Хамид бе направено допълнение, според което Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца ще изслушва председателя на ВКС и председателя на ВАС.

В рамките на дебата Христо Иванов от „Домекратична България“ направи изказване. „Г-жо Нинова, понеже правите големи изказвания за мнозинствата, искам да кажа сега и да се чуе добре – видя се мнозинството на главния прокурор“, каза още Иванов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи лично обяснение на думите на Христо Иванов. „Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме. Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада, от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите му му поискахме оставката веднага“, каза Нинова. По думите й както в 44-ото Народно събрание, така БСП иска оставката на Иван Гешев и в 45-ото Народно събрание.

източник: Труд

[td_block_social_counter]

Последни новини