Британски военен експерт: МО не е на ниво, Радев не оказва подкрепа на НАТО

BIG5 ИНТЕРВЮ Британски военен експерт: МО не е на ниво, Радев не оказва подкрепа...
„България въобще не е готова да се изправи срещу руска заплаха. Има смели войници, но за съжаление тотално разбита система. За съжаление, изглежда няма апетит за подобрение или промяна, за да отговори на заплахите от реалния свят. Изненадан съм, че президентът Румен Радев не оказва правилната подкрепа на НАТО, а се обърна повече към Русия. Ако той наистина вярва в НАТО, тогава действията му в подкрепа на руската отбранителна индустрия изглеждат странни.“
Това заяви в интервю за БГНЕС подполковник Глен Грант.

 

Глен Грант е британски военен експерт, ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. консултира методически реформи в българската отбрана. Той е работил и по реформи в Украйна, Полша, Косово, Молдова, Черна гора, Сърбия и Чили.

– Как оценявате ситуацията в Черно море?

– За момента не е ясно каква е била целта за масовото разполагане на войски от Русия. Може би тя е била подготовка за сериозна инвазия, но след това те са загубили увереност, или може да е била генерална репетиция с цел да се даде урок или просто заплаха. Нещо ги спря и все още не знаем какво беше то. Ясно е, че ставаше дума повече за стратегическа логистика и широкомащабно разгръщане, отколкото за учения на отделни подразделения. Но липсата на инвазия не трябва да кара другите страни от НАТО да се чувстват в безопасност. Ако Русия беше нахлула, щяха да бъдат засегнати и други страни около Черно море.

Това, което Русия направи, бе да поеме по-твърд контрол над Азовско море и да разпростре влиянието и силата по-навътре в Черно море. Това засяга благосъстоянието и икономиката на България, а оттам и сигурността, така че не трябва да се пренебрегва.

– Готова ли е Русия да влезе във война?

– Явно не, тъй като не атакува според очакванията. Но това не означава, че няма да се върне отново към такова намерение. Руснаците се справят добре с научаването на уроците, за разлика от много други страни в региона, които заплашват.

– Готова ли е НАТО да отговори на руското предизвикателство?

– Индивидуално само САЩ са в състояние да се борят с Русия. Много други страни, с изключение на Великобритания и Франция, ще се помъчат да разположат над 10-20% от въоръжените си сили в бойна форма. Много държави от НАТО имат кораби, които не могат да плават, и самолети, които не могат да летят, тъй като бюджетите им са разделени и напълно небалансирани. Повечето страни разполагат с много повече сили, отколкото могат да си позволят, като Румъния и България.

– Готова ли е България да се изправи срещу руска заплаха?

– Въобще не. Има смели войници, но за съжаление тотално разбита система. За съжаление, изглежда няма апетит за подобрение или промяна, за да отговори на заплахите от реалния свят.

– През 2010-2011 г. бяхте в България за консултации във връзка с усилията за български реформи в отбраната. Как виждате българската армия в момента? Готова ли е да изпълнява своите мисии?

– Българската армия винаги е била в състояние да изпълнява своите мисии, тъй като мисиите са замислени така, че да отразяват това, което може да се направи, а не това, което би трябвало да може да направи. Тя има две бригади, но не може да изпрати нито една на война незабавно, например в балтийските страни. Не може да управлява правилно Еър полисинг. Корабите не прекарват достатъчно време в морето.

– Какво трябва да направи българското отбранително ръководство, за да направи България по-силна НАТО държава?

– Да се съсредоточи върху това, което може да направи, а не върху това, което би искала да направи. България е малка държава и трябва да използва парите разумно. Трябва да преосмисли цялата отбранителна система въз основа на това колко струва нещата да се купят и използват. Това означава да се отървете от всичко, което не може да си позволите. Министерството на отбраната и ръководният персонал все още живеят в дните на славното минало, но тези дни са отминали завинаги. Емоцията е лош съветник.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

– Познавате ли Румен Радев и как виждате ролята му на президент и главнокомандващ на въоръжените сили в този критичен момент на нарастващо напрежение в Черно море поради агресивните руски действия?

– Познавам Румен от времето на работата ми в българската отбранителна система, когато беше заместник-командир на ВВС. Той всъщност е сред приятелите ми във Фейсбук. Подобно на много от тези, които го познавахме, бях изненадан, че той не оказа правилна подкрепа на НАТО, както е необходимо на страната и е прието според договорките, а се обърна повече към Русия. От действията му също изглежда, че той има амбиции да бъде нов авторитарен лидер, а не демократ. Ако той наистина вярва в НАТО, тогава действията му в подкрепа на руската отбранителна индустрия изглеждат странни.

– За година и половина България изгони осем руски дипломати за шпионаж и арестува шестима българи по обвинения в шпионаж за Русия. Петима от тях бяха служители на отбраната. Как оценявате тези резултати? Достатъчно систематични и последователни ли са усилията на България за противодействие на руския шпионаж? Каква е вашата оценка по отношение на цялостните български действия в справянето с руските подривни дейности, включително шпионаж като връх на айсберга?

– Докато работих в системата, беше ясно, че има няколко души, които работят срещу страната и се опитват да подкопаят всяка реформа, която могат. Някои от тях остават в системата и на високи позиции 10 години по-късно. Не е ясно дали причината за техните действия е била добре обмислена и дали става въпрос за обикновен страх от промяна, корупция и нежелание да се спират паричните потоци или руското влияние. Но липсата на реформа или дори опит за реформа в такъв продължителен период, трябва ясно да посочи на правителството, че има сериозен проблем със системата за отбрана и сигурност. Тя е здраво задръстена от 1970 г. и ако не бъдат предприети драматични стъпки, ще продължи да се влошава още повече всяка година. Големите покупки не са отговорът.

източник: БГНЕС

Последни новини

Назначиха двама нови заместник-министри на енергетиката

 Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от служебния премиер Стефан Янев, съобщи министерството на енергетиката Мирослав Дамянов е с над...

Словесен вандализъм по никое време!

Призивите за премах­ване на Памет­ника на Съвет­с­ката армия са поредна русофоб­ска и антидемок­ратична провокация, въз­раж­дат на езика на омразата и са във вреда на...

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....