Мая, Демократична България и ДПС гласуваха за турски език на изборите! Някой съмнява ли се?

BIG5 NBOX.BG Мая, Демократична България и ДПС гласуваха за турски език на изборите! Някой...
Мария Капон се оказа говорител на незнаещите български език, но гласуващи на изборите

 

„Изказвам лично мнение. Аз ще подкрепя вносителите. Ако искаме, след като през цялото време говорихме за човешки права и смятаме, че в региони като в село Пчела, искаме да говорим с българските граждани, то трябва да имаме преводач. Няма да приема ултранационалистическите изказвания за това какво трябва да правим що се отнася до човешки права.“ Това коментира Мария Капон от “Изправи се! Мутри вън!” по повод направеното предложение от страна на ДПС да отпадне забраната за агитация на турски език в предизборните кампании.

Изказването на Капон бе бурно аплодирано от парламентарната група на ДПС, но то бе подкрепено на практика и от групите на „Изправи се, мутри вън“ и „Демократична България“. Въпреки това депутатите решиха, че по време на предизборната кампания няма да може да се води на чужд език. Срещу предложението гласуваха 122 депутати, а 41 го подкрепиха (бел.ред. – ПГ на ДПС е от 30 души) и 18 въздържаха – ИМВ и ДБ.

Забраната беше въведена още през 2016 г. Оттогава при всяко отваряне на изборния кодекс от ДПС предлагат тя да отпадне.

„Възродителният процес свърши, Турция и ние сме член на НАТО – моля дръжте се отговорно към България, а не спрямо фантасмагориите си“, каза Арман Бабикян по време на дебата по Изборния кодекс.

„Имам усещането, че се води разговор не за граждански права, а за това кой етнос е повече български гражданин и кой по-малко. Има само български граждани.

„Не може да се защитават само нечии права. Или защитаваме правата на всички български граждани или не“, коментира изказването на Капон колегата ѝ по група Николай Хаджигенов.

Велизар Енчев пък от БСП припомни, че на 4-ти април благодарение на камерите на български наблюдатели в Турция се е видяло как в секциите в Турция, в нарушение на искането декларациите да се попълват лично, са се попълвали декларации на хора нито говорещи, нито пишещи на български език.

„Вие,  депутати от “Има такъв народ”, осъзнавате ли какво ще подкрепите след малко с отпадането на ограничението за броя на секциите в Турция? И ако го съзнавате, не се ли срамувате от това, което ще извършите?“, попита Велизар Енчев.

Депутатът зададе и още въпроси депутатите от партията на Слави Трифонов: „Какво стана с дългогодишното ви заиграване с патриотичните чувства на хиляди наши съграждани, благодарение на които спечелихте половин милион гласа? Концертите ви с възрожденски песни само примамка ли бяха?”.

Енчев се обърна и към депутатите от “Демократична България”, много от които през 2016 г. са гласували за ограничението от 35 избирателни секции: „Защо уважаеми колеги поставихте тогава разумното предложение за броя на секциите, а сега обслужвате ДПС? Ако държите на своите принципи и убеждения, заявени преди 5 години, какво ви пречупи? Не позволявайте партийната директива да стои по-високо от националните интереси”, призова Велизар Енчев.

Последни новини

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....

Светослав Илчовски се яви на разпит в прокуратурата

 Бизнесменът Светослав Илчовски се яви на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщава БНТ.Той е призован по проверката, която прокуратурата прави на...

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

 „В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това...