Отпада ограничението в броя на избирателните секции в чужбина

0
309
„За“ отпадане ограниченията от 35 избирателни секции гласуваха 117 народни представители, 107 се въздържаха, а 8 бяха „против“

 

Народното събрание прие на второ четене предложението за промяна в Изборния кодекс за броя и начина на образуване на секциите извън страната. „За“ текста гласуваха 117 народни представители, „против“ – 8 и „въздържали се“ – 107, с което той бе приет. Въздържали се по предложението бяха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“, като и 8-те „против“ са от ГЕРБ-СДС.

Предложението предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Според Велизар Енчев от БСП мнозинството обслужва интересите на ДПС.

„Обръщам се към народните представители от ИТН. Ще се подчините ли на това решение на вашите лидери, което е всичко друго, но не и национално отговорно! Давате ли се сметка всъщност до какво ще доведе неограниченото разкриване на избирателни секции в страна, в която демокрацията е чужда дума“.

Манол Пейков от „Демократична България“ припомни, че на изборите на 4 април българите в чужбина не са могли да гласуват по справедлив начин – чакайки на опашки и пътувайки стотици километри.

„Несправедливо е българите в чужбина да бъдат третирани различно от българите, които живеят тук. Те са неотделима част от тялото на тази страна! Те са най-големият инвеститор в българската икономика! Ако вие не гласувате да няма ограничение на секциите в чужбина, вие не сте достойни да заемате местата си в тази зала“.

Мика Зайкова от „Има такъв народ“ определи дебата в пленарната зала като „срамен“ и призова той да бъде прекратен.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here