Светкавичният президентски указ за изборния кодекс: На кого помага, на кого вреди?

BIG5 АНАЛИЗ Светкавичният президентски указ за изборния кодекс: На кого помага, на кого вреди?

 

Късно снощи, след 13-часово напрегнато заседание, народните представители в 45-то Народно събрание приехме новия Избирателен кодекс. За съжаление това стана на коляно, с припряност и с правна безотговорност, стимулирана от трите т.нар. протестърски партии – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“!

 

В новия кодекс има две сериозни пробойни: Първата е улесненото гласуване за ДПС в Република Турция, за което „заслугата“ е на Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов. Уви, не ни достигнаха само 2 гласа, за да блокираме този текст…

Защо „Тройката“ обслужи ДПС по този начин за мен е неразбираемо, поне на този етап. Още повече, че през 2016 г. Реформаторският блок на Христо Иванов гласува за ограничението от 35 избирателни секции в държавите извън ЕС, а сега прави точно обратното, позволявайки на Ердоган да дирижира изборите в България.

Втората пробойна пак е дело на „Тройката“, допуснала уникален пропуск, предлагайки и одобрявайки два текста, които са в колизия.

Ето как изглежда тази колизия: Народното събрание остави действащия текст от Изборния кодекс, не позволяващ образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

Този текст обаче е в противоречие с приетата нова разпоредба за образуването на секции и извън дипломатическите и консулските представителства при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

От една страна императивно се повелява, че  гласуването в страни извън ЕС ще става само в дипломатическите и консулските ни представителства, от друга – с декларации на 40 избиратели ще могат свободно да се откриват стотици секции извън нашите представителства.

Около 21.00 часа депутатите на Трифонов, Иванов и Манолова разбраха какъв хаос са сътворили и опитаха да поправят грешката си с незаконно трето гласуване, но не им стигнаха гласовете, а и противниците на поправката реагирахме бурно.

Като депутатът, който единствен от 240-те народни представители се противопостави от трибуната на откриването на избирателни секции с 40 заявления в държави извън ЕС, няма да крия:

Изненадан съм от светкавичното решение на държавния глава да издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс в „Държавен вестник“!

Вместо да наложи вето на Изборния кодекс заради посочените две пробойни в него – политическа и юридическа, той издава указ само няколко часа след гласуването му в парламента.

Вместо да потвърди старата си принципна позиция, че промени в избирателните закони не се правят в навечерието на избори и реагира с вето или поне с публично неодобрение, той обнародва един дефектен Изборен кодекс.

При това този кодекс обслужва Движението за права и свободи, ако гласуването в Турция се извърши на стотици места извън посолствата и консулствата по волята на … 40 избиратели.

Тази напълно реална възможност не притеснява ли държавния глава?

Той не се ли безпокои, че вотът в южната ни съседка след три месеца ще е контролиран от турските власти и така ще „налее“ в урните десетки хиляди нови гласове за ДПС?

Та нали преди четири години самият той публично алармира за подобна опасност от Турция и поиска предприемане на спешни мерки.

Не искам и да мисля, че с този прибързан и необясним за мен ход Румен Радев купува благоразположението на ДПС и така си осигурява подкрепата им за втория си президентски мандат.

Не мога да повярвам, че такава сделка между президента и ДПС е възможна.

На 1 май, в извънредния брой на „Държавен вестник“, ще излезе Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април 2021 г. И започва нова политическа криза, в която вече е замесен и държавният глава.

Всъщност с това си действие президентът не взема ли страната на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова?

Но резултатът от прибързания президентски указ ще е в полза не на псевдо протестърските партии, а на ДПС и ГЕРБ.

Велизар Енчев

източник: Афера

Последни новини

Назначиха двама нови заместник-министри на енергетиката

 Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от служебния премиер Стефан Янев, съобщи министерството на енергетиката Мирослав Дамянов е с над...

Словесен вандализъм по никое време!

Призивите за премах­ване на Памет­ника на Съвет­с­ката армия са поредна русофоб­ска и антидемок­ратична провокация, въз­раж­дат на езика на омразата и са във вреда на...

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....