Бойко Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс

BIG5 ПРОФИЛ Бойко Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс

 

Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че и след предсрочните избори няма да бъде сформиран кабинет, предаде БНР.

 

На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс, посочвайки, че с неговото приемане мнозинството в Народното събрание е обслужило президента Румен Радев.

„Целта беше една-единствена – Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент. И тук е големият парадокс – ЦИК се назначава от Радев. Само че парламента, за да бъде диктата пълен, не му направиха методология – сиреч сега, той какво ще прави, кой ще е председател? Нормално е да е най-голямата парламентарно представена сила…демокрацията – това е гласувал народът. Или ще направят същото като в парламента? Къде му е методологията на парламента? Как той ще назначи председател, зам. председател ?“, коментира Бойко Борисов.

„Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК“, посочи още Борисов.

Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение „при възможност“. Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той.

„Над 100 млн .лв. вложихме в избори, още повече че ги проведохме в пандемия и под острия поглед на наблюдатели, всички казаха, че изборите са честни и добре проведени“, коментира Борисов.

Според премира в оставка след нови избори отново няма да бъде съставено правителство и още десетки милиони лева на данъкоплатците ще изтекат за избори. „Тези, които се нарекоха „Отровно трио“, нарекоха ГЕРБ „токсични“, каза Бойко Борисов и попита „не са ли токсични БСП, ДПС и „Демократична България“, с които никой не иска да прави правителство“.

„Повече от месец мина бе, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само да обслужи кандидат-президента Радев. Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент“, посочи още премиерът в оставка.

Последни новини

Словесен вандализъм по никое време!

 Призивите за премахване на Паметника на Съветската армия са поредна русофобска и антидемократична провокация, възраждат на езика на омразата и са във вреда на...

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....

Светослав Илчовски се яви на разпит в прокуратурата

 Бизнесменът Светослав Илчовски се яви на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщава БНТ.Той е призован по проверката, която прокуратурата прави на...