Отпада забраната за събиране на повече от 15 души

0
355
Здравният министър в оставка определи страната ни като безрискова зона за туристите, но при спазване на правилата

 

България е безрискова зона за туристите, които искат да я посетят, като за това са определени правила. А с по-нисък индекс на строгост на мерките от Германия, постигаме по-добри резултати и заболеваемостта ни е по-ниска.

Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб, предава Dir.bg.

Според последните данни страната ни е на 20 място по заболеваемост и на 2 място по смъртност в Европейския съюз. Отчита се трайно намаляване на броя болни, на приетите в болница, както и на настанените в интензивни отделения. Няма нито една област в червено, посочи още Костадин Ангелов.

По думите му има възможност за удължаване на зелените коридори за имунизация срещу COVID след 9 май, но това ще бъде решение на Националния ваксинационен щаб.

„В зависимост от броя дози, с които разполагаме, и ако са достатъчни за поставяне на втора игла, ще продължим и със зелените коридори“, обясни той, и допълни: „Колкото повече ваксинирани българи имаме, толкова повече мерките ще стават само неприятен спомен“.

Министърът в оставка припомни, че от 5 май вече няма ограничение за събирането на повече от 15 души на празници и тържества.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че в България се разпространява само британският вариант на вируса, а откритите мутации нямат епидемиологично разпространение. Колкото до новите щамове по света, проф. Кантарджиев обясни:

„Засега няма наложил се вариант с широко разпространение, на който ваксините да не действат. Слабо действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам“.

Той препоръча на хората, които се връщат от държава с установени други щамове, да не се събират с роднини и приятели още не другия ден, а да изчакат карантинния период от 10 дни.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here