Германия взе ключово решение за „АстраЗенека“

0
341

 

Този уикенд Германия трябва да облекчи ограниченията за хората, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19

 

Германия ще позволи ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) да се прилага на пълнолетните от всички възрасти и има за цел да предложи до края на август коронавирусна ваксина на младежите между 12 и 18 години, тъй като страната се стреми да ускори имунизацията, заяви здравният министър Йенс Шпан, съобщава Ройтерс.

16-те регионални министри на здравеопазването в страната се споразумяха с Шпан да бъде отменено предишното решение за ограничаване при прилагането на ваксината на AstraZeneca само за хора на възраст над 60 години, предаде БНР.

Немският здравен министър също така каза, че настоящият 12-седмичен период между първата и втората доза на AstraZeneca може да бъде съкратен. „И двете мерки служат за по-нататъшно ускоряване на нашата кампания за цялостно ваксиниране“, каза Шпан. Ходът, приет вече в няколко германски провинции, ще бъде на доброволна основа и семейните лекари ще решават как най-добре да се прилага ваксината, допълни той.

През март десетки държави спряха употребата на ваксината на AstraZeneca или я ограничиха само до по-възрастни хора след съобщения за много редки, но сериозни кръвни съсиреци. Няколко от страни вече възобновиха изцяло нейната употреба или използването ѝ с известни ограничения, след като здравните регулатори заявиха, че ползите от ваксината надвишават всички рискове. Йенс Шарп каза също така, че Германия се стреми да предложи ваксина на юношите и младежите на възраст между 12 и 18 години до края на август, при условие че европейските регулатори дадат одобрение за ваксината на Pfizer/BioNTech за тази възрастова група. Досега 30,6% от населението на Германия от около 83 милиона е получило първа доза на дадена ваксина, а 8,6% са напълно ваксинирани, показват данните от института „Роберт Кох“.

Този уикенд Германия трябва да облекчи ограниченията за хората, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19. Те ще бъдат освободени от вечерния час и вече няма да е необходимо да предоставят отрицателен тест, за да пазаруват. Германия продължава да бъде засегната от трета вълна на коронавирусната пандемия, но броят на новите случаи намалява. Данните от института „Роберт Кох“ показват, че 7-дневната честота за заразяване е спаднала в четвъртък до 129 на 100 000.

Снимка: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here