Служебното правителство встъпва в длъжност

0
896

Символичното предаване първо ще е в сградата на Министерския съвет, а след това и в съответните ведомства

 

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, а символичното предаване първо ще е в сградата на Министерския съвет, а след това и в съответните ведомства. Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава, предава БНР.

„Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори“, каза президентът.

Кой е Стефан Янев, новият служебен премиер на България?Това ще бъде и основната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  – Христо Бозуков и на образованието – Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства – Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната – Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката – Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here