Новият служебен кабинет положи клетва

0
585

Президентът Румен Радев представи официално служебния кабинет, който излъчи да управлява страната до извънредните избори

 

На официална церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 новият служебен кабинет положи клетва. След това министрите от служебния кабинет подписаха клетвени листи.

Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен, остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията. Това каза президентът Румен Радев на официалната церемония в Гербова зала по представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, предаде Агенция „Фокус“.

„От днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което надявам се да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след насрочените от избори на 11 юли“, заяви Радев.

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции. „Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, подчерта президентът. Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, подчерта Румен Радев.

„В него влизат хора от левицата, центъра и десницата. Политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии по между си, да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, заяви Радев.

Той подчерта, че остава убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. „Вярвам, че демократичното единодействие на личности от разни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България. Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и да направи крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“, каза още Румен Радев.




 

Залагам целия си авторитет за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев на официалната церемония в Гербова зала по представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.

„Благодаря за доверието. Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава напразни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри“, заяви Янев.

Той заяви, че ще работят заедно и в полза на гражданите. „Наш основен приоритет е организирането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби. Очаквам всички институции да работят синхронизирано. Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че ще успеем да решим трупаните през годините проблеми“, каза още служебният премиер.

Кои са новите служебни министри

Служебният премиер е генерал Стефан Янев. Досега беше секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Беше и вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков. В кабинета Янев ще има трима заместници.

Досегашният секретар по социалната политика на президента Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

Юристът с дългогодишен стаж и отговорни държавни постове – Бойко Рашков, ще е вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Третият заместник министър-председател е икономистът Атанас Пеканов. Той ще отговаря за управлението на европейските средства.

За финансите в новото правителство ще отговаря харвардският възпитаник, икономистът Асен Василев. Той беше министър в служебното правителство на Марин Райков.

Министър на икономиката е Кирил Петков. Той е един от основателите на Центъра за Икономически стратегии и конкурентоспособност, води курсове по икономическо развитие в Харвардския университет.

Андрей Живков е министър на енергетиката. Бил е член на Надзорния съвет и председател на управителния съвет на „Електроенергийния системен оператор“.

Външен министър е Светлан Стоев. От 1985 година заема различни дипломатически постове, последно посланик в Дания.

Георги Панайотов е министър на отбраната. Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит, бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк.

Министър на правосъдието е Янаки Стоилов, дългогодишен народен представител от БСП, секретар на Комисията за изработване на проект на конституция в Седмото Велико народно събрание.

Здравеопазването е поверено на д-р Стойчо Кацаров. Той има стаж като депутат и заместник-министър на здравеопазването. Професор, доктор на науките по физикохимия.

Николай Денков поема образованието и науката. Отговаряше за същия ресор в предишното служебно правителство на президента Радев.

Професорът от Националната художествена академия Велислав Минеков е министър на културата. Познаваме го като граждански и политически активен човек.

Регионалното развитие и благоустройството поема архитект Виолета Комитова. Георги Тодоров ще отговаря за транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Асен Личев е министър на околната среда и водите. Има 25 години стаж в министерството, повече от 12 години е директор на дирекциите по водите.

Земеделието поема проф. Христо Бозуков, който заемаше същия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Стела Балтова е служебен министър на туризма. Тя е магистър по дигитален маркетинг, притежава различни бизнес квалификации от европейски и световни институти.

Министър на младежта и спорта е Андрей Кузманов. Бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here