Янаки Стоилов се заема с проверка на твърденията на Илчовски

0
309

Служебният правосъден министър иска от ВСС анализ на спецправосъдието

 

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста.

Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес ще председателства за първи път.

Готовност за проверка, но и очаквания за повече конкретика за времето, когато се е случило това, мястото и предполагаемите замесени хора – това е очакването на Янаки Стоилов.

Думите на Илчовски насочиха вниманието към бизнесмена Миню Стайков, но преди дни той отрече да е жертва от видеозапис с издевателства в ареста, като видя и разминаване във времето, което според Илчовски е направен записа, и времето, в което самият той е бил задържан.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Янаки Стоилов коментира и напрежението около приетите на първо четене в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на парламента. Те са свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Декларация срещу това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия съдебен съвет, председателстван от Янаки Стоилов.

В декларацията се обявява подкрепа за работещите там, има присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на ВСС първо това да бъде обсъдено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here