Христо Проданов за първите уволнения: Нормално е всеки министър да сглоби екипа си

BIG5АКТУАЛНОХристо Проданов за първите уволнения: Нормално е всеки министър да сглоби екипа...

 

„Нормално е всяко ново правителство да подсигури екипа, с когото ще работи. Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил. Грозно прогонване не трябва да има, но трябва да има и професионалисти, които да върнат държавността. Това, за което ние сме се борили”, заяви Христо Проданов от БСП в ефира на „Здравей, България” на Нова тв.

 

Според него е съвсем нормално министрите да сглоби своя екип от заместници.

Относно състава на служебното правителство, Проданов подчерта, че са професионалисти в своята област. Той обаче смята, че очакванията към тях не бива да са огромни, тъй като мандатът е твърде кратък, както и „защото нямат пари за реформи”.

„Това, което ни е представено от президента, е подложено на обсъждане и гласуване в Националния съвет. По това сме се произнесли. Не можем да се произнасяме по нещо, за което нямаме предложение. Това, което ние сме направили като партия и като устав, който имаме, относно това участие на министри на БСП, има санкция от Националния съвет. За всичко останало имаме принципна позиция – не се намесваме в работата на президента и това сме го доказали през последните 4 години”, подчерта Проданов и добави, че БСП може да предостави специалисти, ако има нужда от такива.

Политикът от левицата е на мнение, че няма нищо по-логично от това в социалното министерство да има представители на БСП. Надя Клисурска и Иван Кръстев, които се свързват с БСП, са заместник-министри във ведомството.

По думите на Проданов Слави Трифонов трябва да отговаря на въпросите защо не пое отговорност и не създаде такова обединение, каквото президентът, за да управлява страната.

Относно думите на Трифонов, че „БСП е беззъба опозиция”, Проданов заяви, че това не е така.

„Ние винаги сме били яростна опозиция през целия мандат на 44-о народно събрание, като се опитахме чисто политически да направим някакво обединение в 45-о народно събрание, за да бъде „моделът ГЕРБ” да бъде отстранен. Това, че Трифонов не пое отговорност, за да направи такова обединение, като това на президента, то трябва той да отговаря на тези въпроси”, заяви социалистът.

Проданов разказа, че е сигнализирал шеф на Областна дирекция на полицията в Монтана за купуване на гласове в деня на изборите.
„Не беше предприето нищо, защото няма политическа подкрепа за това да има честни избори. В това село резултатите бяха – 2 гласа за БСП, 3 гласа за „Има такъв народ” и 400 гласа за ГЕРБ. Случаят е от ломския край”, сподели той. Според него случаят не е единичен и купуване на гласове е имало навсякъде.

Той прогнозира 150 000 гласа загуба от гласовете на ГЕРБ, ако няма купен вот.

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини