Щатите отмениха носенето на маски за ваксинирани

BIG5АКТУАЛНОЩатите отмениха носенето на маски за ваксинирани

 

Все още може да бъде изисквана употребата им в градския транспорт, както и в транспортни центрове

 

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията обявиха, че премахват изискването за задължително носене на маски за хора, напълно ваксинирани срещу коронавируса, предаде БНТ.

„Всеки, който е напълно ваксиниран, може да участва в дейности на закрито и на открито без да носи маска или да спазва физическо дистанциране“, заяви директорът на центровете за контрол Рошел Валенски. „Ако сте напълно ваксинирани, можете да започнете да правите нещата, които сте спрели да правите преди пандемията“, каза той.

Решението е следствие на натрупване на данни, показващи изключително високата ефективност на ваксините, не само за предотвратяване на заразяване или пренасяне на заразата.

В редките случаи, когато някой напълно ваксиниран се зарази, изследванията показват, че е малко вероятно да имат висок вирусен товар в носа си и следователно е много малко вероятно да предаде вируса на други хора.

Според уебсайта на центрове за контрол и профилактика на заболяванията, маските все още могат да се изискват в самолети, автобуси, влакове и други форми на обществен транспорт, както и в транспортни центрове на САЩ като летища и гари.

Напълно ваксинираните международни пътници пристигащи в САЩ, все още трябва да бъдат тествани в рамките на три дни след пристигането си или да покажат документация за възстановяване от коронавируса през последните три месеца.

Президентът Джо Байдън нарече велик ден за Америка решението за отпадането на ограниченията. Байдън и вицепрезидентът Камала Харис също се появиха без маски в розовата градина на Белия дом.

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини