The Wall Street Journal: Националната гвардия на САЩ завършва мисията по охрана на Капитолия

0
439

 

Бойците от Националната гвардия на САЩ, които обезпечаваха сигурността на Капитолия след януарските бунтове, завършват мисията си и ще напуснат постовете си в сряда, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на изявление на Пентагона.

Военното ведомство отбеляза, че засилените мерки за сигурност около Капитолия ще останат в сила, като полицията ще се погрижи за охраната на законодателите.

Както отбелязва вестникът, бойците от Националната гвардия започнаха да се събират до Капитолия няколко часа след като поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, където се състоя одобрението на резултатите от президентските избори. В един момент броят на войските достигна 26 хиляди души. Постепенно броят им бе намален и сега сигурността на Капитолия се осигурява от около 1600 войници.

Американският лидер Джо Байдън и съпругата му Джил благодариха на бойците от Националната гвардия за охраната на Капитолия.

„Искаме да изразим най-дълбоката си благодарност и безкрайна признателност на жените и мъжете от нашата Национална гвардия за тяхната служба да поддържат сигурността на Капитолия в САЩ през последните почти пет месеца. С завръщането им у дома при семействата им поздравяваме всеки от тях за предаността им към страната“, каза Байдън.

Както припомня The Wall Street Journal, миналата седмица Камарата на представителите одобри законопроект, предвиждащ отпускането на 1,9 милиарда долара за засилване на мерките за сигурност на Капитолийския комплекс. Законопроектът осигурява финансиране за модернизация на системата за сигурност и възстановяване на разходите на Националната гвардия.

Въпреки това изданието смята перспективите за одобрение на законопроекта в горната камара на Конгреса за много „неясни“, тъй като много конгресмени са скептични към документа.

Превод и редакция: Иван Христов, източник: Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here