Служебният премиер: Трябва да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори

0
281

Стефан Янев представи новите областни управители

 

Трябва да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на представянето на новите области управители, предаде Агенция „Фокус“.

Министър-председателят поздрави областните управители за влизането им в длъжност. Янев подчерта, че първата и непосредствена задача е провеждане на честни и прозрачни избори.

„Този основен ангажимент е не само на служебното правителство, той е ангажимент на други органи на държавната власт и в частност ЦИК. Всички наши усилия ще бъдат посветени на това провеждането на тези извънредни парламентарни избори на 11 юли. Така че процесът на самото провеждане да бъде осигурен и в същото време да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди и максимално да ограничим всички тези практики, които след избори водят до една динамика в говоренето, на която казват, че има нещо нередно. Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности“, обърна се той към областните управители.

„Не бива да подценяваме подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появяват в пътя за организацията на изборите. Да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори. Към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани. В този контекст разчитам на всички отговорни институции, в това лице и на вас, да изпълните адекватно своите ангажименти за обезпечаване на изборния процес в координация с местните органи на властта“, обърна се към областните управители Янев.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Вашият фокус е в организацията на РИК-овете. Там вероятно ще отделите най-голямо внимание. Но всъщност това внимание е свързано и с цялостната координация на секционните районни избирателни комисии и тази координация ще я правите както според указанията на ЦИК, така и по отношение на местните органи и местните правоохранителни органи. Надявам се, че всички сте наясно, че това е основната задача и ще подходите достатъчно отговорно и организирано, за да бъдем фокусирани именно върху нея“, каза още в обръщението си към областните управители служебният премиер.

„Разбира се, ние си даваме сметка, че работим в условия на една наскоро променена нормативна база. Знаете, че Избирателният кодекс беше съвсем на скоро променен и в най-важната му част той изисква провеждането на тези избори да бъде изключително с машини. Това е една много сериозна задача за държавата, която едновременно с нейната сериозност поставя въпроси за начина на този тип провеждане, защото до момента имаме предпоставки, имаме реализация на подобен тип гласувания, но тук вече говорим за цялостен подход. Целият процес се базира именно на машинното гласуване и всички решения, които до момента е имало, те не са нови, знаят се, но всъщност ние сме поставени пред едни нови предизвикателства“, каза Янев.

„Предизвикателствата са и за ЦИК, която в кратки срокове трябва да сключи договори и да осигури допълнителен брой машини от наличните. Тези машини трябва да бъдат сертифицирани по прозрачен начин, така че обществото да е убедено, че направеното от всички нас – от ЦИК, от изпълнителната власт и съответните специалисти гарантират, че съответните машини имат подходящото информационно и друг вид осигуряване, което позволява честността на изборния процес и бързо гласуване, така че да не се създават предпоставки за опашки“, добави още Янев. Той посочи, че всички тези въпроси предстоят да бъдат решени и добави, че е сигурен, че в лицето на областните управители ще срещнат поддръжници тези въпроси да бъдат решавани бързо и ефективно.

Пълен списък на новите областни управители:

Митко Михайлов е назначен за областен управител на област София.
Николай Шушков е назначен за областен управител на област Благоевград.
Мария Кънева е назначена за областен управител на област Бургас.
За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков.
За областен управител на Велико Търново е назначен Георги Гугучков.
За областен управител на област Видин е назначен Огнян Михайлов.
Иван Сълов е назначен за областен управител на област Враца.
За областен управител на Габрово е назначен Борислав Бончев.
Васил Карапанчев е назначен за областен управител на област Добрич.
На област Кърджали областен управител става Даниел Делчев.
Александър Пандурски е назначен за областен управител на област Кюстендил.
За областен управител на област Ловеч е назначен Светослав Славчев.
Валери Димитров е назначен за областен управител на област Монтана.
Иван Васев е назначен за областен управител на област Пазарджик.
За областен управител на област Перник е назначен Симеон Василев.
За областен управител на област Плевен е назначен Марио Тодоров.
Ангел Стоев е назначен за областен управител на област Пловдив.
За областен управител на Разград е назначен Иван Борисов.
За областен управител на област Русе е назначен Борислав Българинов.
За областен управител на област Силистра е назначена Ели Тодорова.
За областен управител на област Сливен е назначен Минчо Афузов.
Стефан Сабрутев е назначен за областен управител на област Смолян.
Радослав Стойчев е назначен за областен управител на Софийска област.
Иван Чолаков е назначен за областен управител на област Стара Загора.
Станимир Парашкевов е назначен за областен управител на област Търговище.
Минко Ангелов е назначен за областен управител на област Хасково.
Валентин Александров е назначен за областен управител на област Шумен.
Георги Чалъков е назначен за областен управител на област Ямбол.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here