Слави Трифонов се цели в президентския стол

0
358

 

Калоян Методиев е завършил “Политология” в Софийския университет, където специализира “Външна политика” и “Национална сигурност”. Бил е стажант в Европейския парламент в Брюксел. Доктор е по политология и автор на книгите “Поколения и възраст в политиката. Българският преход” и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)”. Автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика. Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език. Бил е председател на Младежкото СДС, както и началник на кабинета на президента Румен Радев до есента на миналата година. 

 

 – Г-н Методиев, защо според вас Слави Трифонов се отказа от място в парламента?

– Най-краткият отговор е, защото депутатската работа не го интересува, не е за него и има други политически и лични цели.

 – Ще се кандидатира ли за президент или по-скоро ще бъде като Симеон Сакскобургготски, който така и не се кандидатира за парламента нито веднъж, а беше само премиер? 

– Възможно е да се кандидатира за президент. Нещо, за което самият той намекна във Фейсбук поста си. Царят обаче имаше 120 депутата, а Трифонов вече едва ли ще има повече от 50. В контекста на 240-местен парламент нещата са несравними. Тоест, президентските избори му остават основна опция да демонстрира своята мажоритарност, за да може да реализира политически продукт през шоу капацитета си.

– Имаше дори коментари, че Слави Трифонов намеква, че би могъл да е кандидат-президент, за да се дистанцира от президента Румен Радев, с който се оказа, че ИТН има много допирни точки. 

– Няма доказателства за подобно твърдение, но политическото време в момента тече много динамично и сме свидетели на мащабни прегрупирания. Разместват се пластове и това ще доведе до падане на едни и качване на други. Съюзът между Радев и Трифонов от предишните избори беше полуконспиративна конструкция, която лъсна в кампанията и в парламента. Не мисля обаче, че може да е дългосрочна и устойчива. Обикновено надлъгване с цел използване.

– Търпят ли негативи ИТН от това, че не съставиха правителство след изборите през април?

– Да, категорично и много. Изпуснаха си политическия момент с бягството си от носене на отговорност. Отделно отказът от мажоритарно гласуване и отказът на Трифонов да се кандидатира за депутат ерозираха доверието в тях като стабилен политически субект, на който може да се има доверие. Единственият им сериозен електорален резервоар остава някакъв наказателен вот.

 – Как гледате на смените на служебното правителство, които са на всички нива?

– Предупредих преди месец, че ако влязат в този коловоз, ще сбъркат. Това и направиха. Поради естеството на групата, която конструира кабинета, се знаеше, че са добри в разрушаване и продуциране на скандали, но слаби в създаване на организация, градивност, постигане на резултати. Тоест те не носят реална промяна, а ще я забавят. Опитите за концентрация на власт, разбиване на партии, правене на всякакви наказателни списъци, компрометирани назначения,  без да си минал през избори, без работещ парламент, без политическите партии ще доведат до масиран отпор и недоволство. И това вече става. Скоростното пенсиониране на проф. Тодор Катранджиев беше повратната точка при която кредитът им на доверие се обърна. Те трябваше да имат за приоритет организацията на изборите, както е по Конституция, а там вече се провалят.

– Какви резултатите очаквате след изборите на 11 юли?

– Различни.

 

източник: kmeta.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here