Гърция се барикадира срещу мигрантите

BIG5ПРОФИЛГърция се барикадира срещу мигрантите

Високи железни огради, наблюдателници, звукови оръдия, дрони – Гърция подсигурява границите си срещу нови нашествия на мигранти. Със средства от ЕС южната съседка на България се превръща във „високотехнологична крепост“, отбелязва „Дойче Веле“

 

Евродепутатката Корнелия Ернст от Лявата партия в Германия редовно посещава гръцко-турските гранични региони. Системата за контрол по границата все повече затруднява хората в опитите им да избягат от мизерията и преследванията, споделя тя. За целта се използват петметрови стоманени огради, наблюдателни кули, огради от бодлива тел, редица високотехнологични инструменти като термовизионни камери и дронове. „Тази граница де факто е пример за милитаризирането на граничната политика на ЕС“, посочва Ернст.

Звукови оръжия

По граничната река Еврос (Марица) в момента се изпробва технология, при която снимаща на живо камера виртуално отстранява листата на дървета и храсти, за да открие хората, които се крият сред тях.

Европейската комисия подкрепя този проект с осем милиона евро, а той е само един от многото, казва Ерик Маркарт, евродепутат от Зелената партия: „Очевидно се използват силни шумове, целящи да отблъскват кандидатите за убежище, за да не достигат те изобщо до граничните преходи“. А това няма нищо общо със съблюдаването на човешкото достойнство и с правото на ЕС, посочва Маркарт.

Звуковото оръжие би трябвало да представлява един вид физическа бариера. Монтираният върху брониран автомобил уред произвежда шум като от реактивен двигател и го разпространява на голямо разстояние. Правозащитниците виждат в това посегателство спрямо здравето на мигрантите.

Говорителят на ЕК Адалберт Янц заяви по този повод, че Комисията няма нищо общо: „Припомням, че охраната на границите е в правомощията на държавите членки, т.е. в случая не става дума за проект на ЕС“. по думите му ЕК следи със загриженост медийните информации и е в контакт с гръцките власти, за да получи повече сведения за това шумово оръдие.“

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Същевременно председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен нееднократно е гарантирала на гръцките власти всякаква подкрепа при защитата на границата, тъй като тя е и външна граница на ЕС и щит за Европа.

Милиони за детектори на лъжата

ЕС финансира множество проекти, предназначени за контрол на границите и миграционните движения, казва Патрик Брайер от Пиратската партия. Евродепутатът е внесъл жалба срещу ЕК с искането за получаване на достъп до документите по един изследователски проект.

Подпомаганият с 4,5 милиона евро по линия на ЕС проект „iBorder Control“ (високотехнологичен контрол на границите) би трябвало да изолира Европа още повече чрез използването на изкуствен интелект, обяснява Брайер. Проектът предвижда подлагането на тест с детектор на лъжата на кандидат-мигрантите още преди да са тръгнали за Европа, т.е. в родните им страни. „Чрез моята жалба искам принципно да изясня, че данъкоплатците и парламентите имат правото на достъп до обществените изследвания – особено при такива псевдонаучни и оруеловски начинания, като видео-детектора на лъжата“, казва Брайер.

Европа – високотехнологична крепост

Вследствие на бежанската криза от 2015-а година ЕС е вложил три милиарда евро в разработването на технологии за сигурност. Целта е Европа да се превърне в един вид високотехнологична крепост, за да бъдат спирани бежанците още преди незаконно да са преминали границата.

[td_block_social_counter]

Последни новини