Доц. Георги Йорданов: Основната битка в БСП не е кой и къде да бъде в листите, а кой е правилният път за по-добър живот

BIG5ИНТЕРВЮДоц. Георги Йорданов: Основната битка в БСП не е кой и къде...
Подаденият от БСП сигнал в прокуратурата за болницата в Раднево, незаконната трансплантация в болница „Лозенец“ и приоритетите на левицата в здравеопазването коментира доц. Георги Йорданов, член на Изпълнителното бюро на БСП, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

 

– Националният съвет на БСП одобри всички листи за 31 многомандатни избирателни райони с мнозинство от 121 гласа „за“, „против“ и „въздържали се“ няма. В тях участват номинирани членове на партията, представители на досегашните коалиционни партньори, както и новите партии и движения, които се присъединиха към голямата лява коалиция. Има ли зад това привидно единомислие напрежение?

Доц. Йорданов, може ли да се каже, че в БСП са преодолени турбуленциите, характерни за предишните избори на 4 април, и е постигнато единомислие по подреждането на листите?

– В БСП винаги е имало различни мнения. Основната битка не е както в някои други партии кой, къде да бъде в листите и въобще дали да бъде, тук проблемът е пътят на България, спасяването на държавата. И затова ние имаме различни мнения къде е правилният път, по който трябва да поемем, да се борим, за да може да става животът на българските граждани да става все по-добър и по-добър. В този ред на мисли искам да кажа, че ние продължаваме нашата дискусия за бъдещето и състоянието на държавата. Що се касае конкретния ви въпрос за участието ни в листите на 46-тото Народно събрание – да, резултатът говори, че листите са одобрени. В тях имаше известно напрежение поради големия брой организации, партии, сдружения, граждански квоти, които искат да вървим заедно в пътя за 46-то Народно събрание. Но всичко това е в рамките на нормалното. Мисля, че вече това е затворена врата. Предстои регистрация на листите, предстоят предизборни дейности и се надявам на изборен успех.

– Какво различно ще предложи БСП в настоящите избори? Различно от това, което предложи на 4 април.

– Различното е, че вече имаме ясни данни, че българските граждани не желаят този почти 11-годишен режим на управление на политическа партия ГЕРБ. Просто се чувства един по-свободен дух, по-свободен полъх и надеждата. Много важна е надеждата на българските граждани, започваме да мислим като истински европейци в полето на демократичните ценности, заедно с това виждаме, че се ангажират доста млади хора, които търсеха своето бъдеще в чужбина – сега намират надежда и в България. Надявам се, че те ще се върнат, а пък и да не се върнат, ще работят за това и в другите страни. Това е новото, че съдбата на България стана кауза на всички български граждани, които не искат да я поверят в ръцете само на един или друг. Затова е големият разнобой в политическото доверие, което получават различните формации, които участват на изборите – каузата беше, че не искаме управление на политическа партия ГЕРБ, но трябва да се формира новото управление, което според мен започва да придобива по-ясни черти.

– Санкциите на финансовото министерство на САЩ спрямо български граждани случайно ли се появяват седмици преди изборите?

– Аз знам, че в България всички ние сме привърженици на теорията на конспирацията. За разследване срещу фигурите, срещу лицата, които са споменати в санкциите, се го говори от доста отдавна в България. Вие знаете, че специално за Делян Пеевски се говори за съдебни процеси, не мога да си спомня в кой щат беше на САЩ, от доста отдавна. Така че аз не мисля, че това иска да повлияе върху изборните процеси и до каква степен ще повлияе. Просто е дошло времето това да стане. Тези санкции обаче са един показател, че нещата, които ние се мъчим пиарски или като новини да ги премачкваме в България, да си затворим очите за определени процеси, в чужбина не изглеждаме така. В чужбина изглеждаме по лош начин, мога да кажа, когато се примиряваме с действията на определени български бизнесмени-олигарси. Искрено се надявам, че истината ще излезе наяве, който е виновен, ще си получи своите последствия. И това, което е откраднато от българския народ, от бюджета на държавата, ще бъде върнато в него, за да послужи по-добре за развитието на България.

– И понеже неизбежно стигаме до темата „Пари, кражби и корупция“, използвам повода, за да чуем повече мотиви за сигнала, който смятате да подадете за източването на болницата в Раднево. Какви са конкретните мотиви за това?

– Вие знаете, че БСП от много години следи общинското здравеопазване като приоритетно, защото считаме, че то е един от основните стълбове, единствената възможност на гражданите в много общини да получат здравеопазване. Конкретният случай беше подаден от нашата структура в Раднево и групата общински съветници. Раднево не е от регионите на България, който са в лошо икономическо състояние – вие знаете, че там „Марица Изток“ е близо, от другата страна – Стара Загора. Така че ние считаме, че там определено трябва да има болница. През годините обаче бяхме запознати с много сигнали за лошо управление на болницата, тези сигнали се повтарят. Данните за лошото управление водят до умисъл, защото там има нещо парадоксално: една болница в лошо финансово състояние, от друга страна – една медицинска структура за извънболнична помощ в много добро финансово състояние. От управлението на Община Раднево се предлага и двете структури да бъдат приватизирани, да преминат в частни ръце, което според нас не би следвало да се случва. Ние мислим, че особено в условията на ковид пандемията, че от финансова гледна точка това беше възможност на общинските структури да получат свеж финансов приток от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). И вие знаете – за лечението там те получават 85% от заработката им в предишни години. Обаче тук е важното дали тази болница наистина е умишлено в лошо финансово състояние. Ние не сме следствените органи, но данните показват точно това. Не можем да има болници в добро финансово състояние в околните части на областта, които се развиват, включително частни структури, точно в Раднево болницата да е стигнала до фалит. В същото време обаче има ясно желание за придобиване на тази структура, което е червената лампа, която светва, че нещата изглеждат по малко по-различен начин. Ние продължаваме нашите действия и наблюдения на болницата в Раднево. Имаме нашето предложение как да се развива тази болница. Със закриването на санаториума областта остана без специализирано заведение за белодробни заболявания, а близостта на въгледобивния комплекс „Марица Изток“ води до увеличена заболеваемост на белодробната система, на дихателната система. Болницата в Раднево може да оказва и специализирана помощ точно в областта на белодробните заболявания. Там също има увеличена заболеваемост от онкологични заболявания. Тоест, медицинска потребност от тази болница има. Тя може да се профилира или части от определени направления, но в никакъв случай държавата не трябва да се откажа от нея. Още повече, че тя като база, като логистика е доста добра. През годините тя беше изградена като една добра болница. И определено считаме, че тя трябва да остане като общинско заведение и с известна помощ на държавата, разбира се.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

–Тежкото финансово състояние и на тази болница, и на много други, очевидно не е изключение. Доказват го и вчерашните новини за болница „Лозенец“. Защо обаче принципно е възможно да се случва такова източване или фалиране? Вие сте бивш депутат от 44-тото Народно събрание, зам.-председател на Здравната комисия, законови пропуски ли има, за да се стига и до източване на Здравната каса, и до фалиране на общински болници?

– Вижте, във всеки случай има и обща симптоматика, но има и отделни специфични черти. Специално за болница „Лозенец“ тук държавата не постъпи правилно, не взе правилното решение за една област, наречена „Трансплантология“ – трансплантациите в България. Изведнъж се получи една много скандална ситуация, в която една група български граждани, които чакат за трансплантации, държавата не може да ги осигури. И това е въпросът – защо тя не може да ги осигури? Това не касае само липсата на финансови средства, касае се за организация. През годините не можем да мотивираме донорското движение, донорската инициатива в България. Появяват се определени структури в България, мощни болници, които могат да правят трансплантология. Проф. Любомир Спасов го доказа. Когато ние казахме, че не можем да правим трансплантация на бял дроб, сърце и МЗ каза, че трябва продължителен период – 3 – 5 години – да обучим кадри и базова логистика с хора от чужбина, изведнъж проф. Любомир Спасов излезе на сцената и каза: „Аз мога да ги правя в болница „Лозенец“ и започна да ги прави. Добро, лошо – това трябва да каже Агенция „Медицински надзор“, но щом пациентите го търсят, значи това е до известна степен успешен модел. Ние знаем, че също в болница „Св. Екатерина“ с проф. Начев се правят успешно трансплантации в областта на сърдечната система, във ВМА също. Тоест, могат да стават. Когато държавата не подпомага тази дейност, се явяват структури, които, както се казва, на ръба на закона, защото няма друг начин, по които да осъществяват това. Искам да кажа, че е много по-евтино както за държавата, така също и за българските граждани, по-добре е да се прави в България, отколкото в чужбина, където цените са ужасяващи. Никъде не се появи коментар каква е смъртността, каква е успеваемостта на трансплантологията. Темата „Трансплантология“ беше конкурентна дейност между „Св. Екатерина“, ВМА и бившата правителствена болница, сега болница „Лозенец“. Кой крив, кой прав казват българските пациенти, които ги търсят, или обратното – не ги търсят. От друга страна, как оцеляват българските болници: частни, държавни, общински – това също държавата не иска да обърне сериозно внимание на тези дългове на българските болници, които според мен вече са около 700 млн. лева, не дай Боже и повече да са, защото всички болници имат задължения. Те са обслужвани голямата част от тях, не са просрочвани. Но тук трябва да се направи основното, което искаме да направим ние – реална оценка на медицинската дейност. Защото когато една медицинска дейност не е реално оценена, тя е с понижена стойност, естествено, че структурите, които я извършват – болниците, губят от нея, и обратното – има медицински дейности, които са надценени като стойност, и тогава там се налива един приток, който спокойно можем да кажем, че източва НЗОК. Всички тези неща трябва да се регулират, за да стигнем до истината, за да може наистина българските болници да получават нормално финансиране и да извършват нормално своята дейност.

– Здравеопазването ли ще бъде фокусът на предизборната ви кампания?

– Да, безспорно здравеопазването е Топ 3 на темите, които ще бъдат във фокуса на предизборната кампания. Но искам да ви кажа, че Ковид-19 пандемията обърна не само ситуацията в света, и в съседните страни, а и в самата България. В момента поради летния сезон, който идва, има понижена активност на вируса, но на преден план изниква социално-икономическото състояние на българските граждани, а то въобще не е добро. Нашите теми са „Здравеопазване“, „Социално и икономическо състояние на държавата“ и „Икономиката“, като не забравяме и образованието, защото не можем да кажем, че проблемите са само в една област, а другите са добре. Във всяка област има неща, които трябва да се направят. Виждате каква е ситуацията в туризма – плачевна като при ресторантьорите.

В земеделието трябва да кажем какво става с розопроизводството – там нещата са трагични, и в много други области. Но приоритет наистина ще бъде здравеопазване и социално-икономическо състояние на страната.

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини