Проф. Кантарджиев: Д-р Стойчо Кацаров е опасен човек, страхувам се от реваншизъм

BIG5ЦИТАТИПроф. Кантарджиев: Д-р Стойчо Кацаров е опасен човек, страхувам се от реваншизъм

 

Приятно съм изненадан, милите ми колеги протестират. Аз ги моля за успокоение, за да не си навредят. Не можах да се сбогувам, затова искам да им благодаря и да им кажа, че имах уникалната възможност да ръководя най-добрия колектив. Показахме през последните 9 години на какво сме способни като специалисти.

Това каза в студиото на Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев, който бе освободен като директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Освобождаването ми стана като „от днес за утре“, дори нямах възможност да предам печата и важни документи, трябваше много бързо да напусна поста. За освобождаването си научих от здравния министър, който ме извика веднага след Директорския съвет в понеделник. И аз му благодарих за това, че не съм го научил от медиите, обясни проф. Кантарджиев.

Запитан познава ли министър Кацаров и какво е впечатлението му от неговата работа, професорът бе лаконичен: Не коментирам началниците, всеки може да научи какво се прави в здравното министерство. По правило не коментирам лични качества на хора, завършили медицина.

Той беше зам.-министър по времето на Иван Костов. Но лично не го познава, видях го в едни интервюта, където говореше, че няма такъв вирус, че заболяването е леко, че се умира с коронавирус, а не от коронавирус. А сега пък се търсят грешките на предишните, а не се правят важните неща – да се агитират хората да се ваксинират.

Добре е  да се правят 50 000 ваксини на ден, а не по 20 000. Джипитата трябва да правят три пъти повече ваксини на ден. Колкото по-малко трусове се създават в здравеопазването, е по-добре. Да не се търси маана, защото това разколебава хората да се ваксинират. Защото ще има ваксини, но няма достатъчно желаещи, а това може да доведе до нова епидемия през есента, предупреди проф. Кантарджиев.

На въпрос дали причината за освобождаването му не е участието му в НОЩ, специалистът отбеляза: Мисля, че образованият българин си дава сметка какво е направил НОЩ, за да овладеем епидемията. Може би някои хора са завиждали, че бяхме подложени на този натиск в продължение на 3 месеца да дадем 158 брифинги…А тогава нямаше маски, нямаше защитни облекла, няма щлемове.

 

Този ЩАБ понесе много негативи, заради извънредните мерки, въпреки че бяха доста по-меки, които бяха правилни. Що се отнася до голяма смъртност през есента на миналата година (в проценти), тя се дължи на слабостите на нашата здравна система – липса на профилактика и контрол на страданията у възрастните хора. Нашата нация е застаряваща…Има много хора са с неврологични заболявания, хора със зле контролирано здраве. Вие доволни ли сте от системата на нашето здравеопазване, която се реформира вече 20 години, попита професорът.

На финала на разговора д-р Кантарджиевразкри каква е била заплатата му като директор на Центъра – към днешна дата 3750 лв., а преди 9 години, когато поема Център – 1200 лв. А за големите пари, за които се медиите пишат, са били събрани от семейството му за лечение на тежко заболяване, от което страда специалистът, лекуван във Франция през 2016 година.

Запитан при благоприятни обстоятелства дали би се върнал в Центъра на работа, проф. Кантарджиев каза: Сега имам нужда от почивка. Не съм мислил, дали мога да се върна, особено ако е под натиск.

Защото се страхувам от хората, които искат да направят реванш. Визирам директно д-р Кацаров като опасен човек за здрвеопазването. В системата се допуснаха такива диспропорции, срещу които трябва да се бори служебния кабинет, а не да се правят промени за бъдеще. Важно беше да се направи една програма за ваксинацията, защото много хора могат да останат неваксинирани, а много ваксини да бъдат неупотребени.

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини