Ваксинираните с две дози няма да носят маски в някои закрити пространства

BIG5АКЦЕНТИВаксинираните с две дози няма да носят маски в някои закрити пространства

За градския транспорт носенето на маски е задължително от всички

Ваксинираните с две дози срещу коронавирус няма да имат задължение да носят маска в някои закрити обществени пространства като малки магазини, фризьорски салони или фитнес, обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Очаква се заповедта да излезе в понеделник или вторник.

„На база на настъпващите горещини искаме да предприемем и мерки във връзка със задължителното носене на маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека и всички са имунизирани“, уточни д-р Александър Златанов и увери, че стъпката е внимателна и премислена.

В самата заповед ще бъде уточнено за кои обществени търговски обекти ще важи облекчаването във връзка с пандемията. Ваксинираните ще доказват със сертификат, че са с поставена имунизация. Д-р Златанов допусна, че може да има проверяващи екипи на РЗИ, но не е убеден, че това ще става постоянно.

А като аргумент за решението, което предстои да бъде облечено в заповед, зам.-министърът каза, че има данни, че вероятността да предава COVID-19 от ваксинирани е много малка. На въпрос кой е източникът му за това твърднеие, той не отговори.

Право да свалят маските ще имат и служители на обектите, които ще бъдат упоменати в заповедта. Изискването ще е да имат две поставени дози на ваксината срещу коронавируса.

„За градския транспорт засега не предвиждаме отпадане на маските“, обяви д-р Златанов.

От думите на зам.-министъра на здравеопазването стана ясно, че облекчаването за сваляне на маските на някои публични места цели и да стимулира хората да се ваксинират.

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини