„Ред в хаоса“ – кратък комуникационен анализ

BIG5ЦИТАТИ„Ред в хаоса“ – кратък комуникационен анализ

ПР-експертът Любомир Аламанов в отговор на Даниел Митов и новите опорки на ГЕРБ

 

След признанието на Дани Митов, че на мястото на „старите корупционни схеми“ се слагат нови, сега идва признанието, че след 12 години на власт ГЕРБ са оставили хаос след себе си. Достойно признание.

Отново няма глагол в слогана. Строг тоталитарен стил. Ред в хаоса. Земя като една човешка длан. Работа, работа, работа. Състояния. Без развитие. Описание на обстановка. Няма място за мърдане.

Няма перспектива, няма нови идеи, няма хоризонт на бъдещето. Само Ред. Силовото продължение на стабилността. Всички под ботуша. И няма значение какво бъдеще следва.

Безглаголността позволява вариативност на отговорността. Текстът може да се тълкува като „Да сложим Ред в хаоса, който създадохме“. Но може и да означава: „Слагайте си Ред в хаоса, който ви оставихме!“ Или: „Ще ви подслушваме, за да видим кой не иска Ред!“ Или: „Ще си раздаваме милиардите, за да има Ред!“

Липсва зачитане на хората като активна част в процесите в държавата. Няма протегната ръка за съвместни действия. Само призив да си седят в къщи и да гледат как управляващите налагат Ред в хаоса.

Липсва отговор на основния въпрос: Къде са ни 12-те години? Как ни загубиха 12 години от живота? Как се раздадоха толкова много милиарди и само едни магистрали има? Явно който пита, е против Реда. Сякаш нова партия влиза в предизборната кампания. Сякаш друг е управлявал през последните 12 години.

Опитът да се внуши, че Служебният кабинет е внесъл хаос за един месец след 12 години управление на ГЕРБ, би трябвало да предизвика раздразнение. Но само остава усещане за манипулация. Ако няколко уволнения на политически функционери водят до разбиване на 12 годишно управление, то значи това управление се е крепяло само на тези политически функционери. Което имплицитно подсказва, че за тези 12 години са съсипани институциите, че няма администрация, че Партията е над всичко.

Смисловата градация от „работа, работа, работа“ през „Ред в хаоса“, лесно може да се екстраполира до желаната от мнозина „Твърда ръка“. Ако след Работата и след Реда няма Стабилност, то някой може да си помисли, че трябва Твърда ръка за управлението на този непослушен народ. Знаем какво следва след това.

Визуално има сериозна деградация от предишната кампания. Шрифтът на Работата беше серифен, изящен, опит за интелигентничене и заигравка с „умните и красивите“. А сега шрифтът на Реда е прост, строг, като аскет в килия. Отразява изконната парадигма „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме.“ Няма шеги, няма игрички. Няма заиграване с интелигенцията. Идват „работещите“ и сериозно налагат Ред.

Няма подпис. Стига лигавщини. Ясно е кой стои зад всичко, да спрем с преструвките.

Сякаш се чува Имперския марш. И легионите маршируват. Идват, за да се преборят с Хаоса. Идват, за да наложат Ред. Силова стабилност.

В заключение, крайно време е ГЕРБ да си вземат добър комуникационен консултант. Или ако имат, да започнат да си го слушат. То не че има смисъл. Феновете на ГЕРБ ще си гласуват, каквото и да стане, каквото и да се каже, каквито и разкрития да се направят. На тях слогъни не им трябват. Те имат Вяра. Вяра в Човека. Знаем и името на Човека.

Спокоен Ред! Ааа, ден, де…

 

[td_block_social_counter]
spot_img

Последни новини