Красен Кралев раздал 5 милиона на „правилните“ НПО

1
1096

Сред неизменните бенефициенти е и Станислав Недков – Стъки

 

При управлението на Красен Кралев Министерството на младежта и спорта (ММС) е раздавало пари на неправителствени организации (НПО) и определени спортни федерации бързо и с претупване на процедурата, особено в последните месеци от мандата му, става ясно от разследване на в. „Банкер“ за бенефициентите по „Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта“ за 2021 г.

Скандалните разкрития за финансовите злоупотреби на предишните управляващи могат да доведат до делириум всеки нормален човек. Всеки ден излизат нови  и нови информации за милиони левове, потъвали в подбрани джобове. Не остана министерство, в което да не бяха открити уредени обществените поръчки и нагласени конкурси с предизвестени победители, отбелязва медията.

На фона на стотиците милиони, изтекли от ведомствата към обгрижваните от кабинета Борисов-3 компании, Министерството на спорта изглежда като бедния роднина, останал непоканен на голямото лапане. Но е трудно да кажем, че този роднина е останал гладен.

В ролята на бедния роднина в случая са бенефициентите на средства от т.нар. Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта.

Спортният министър Красен Кралев приема актуалната Национална програма, предложена му от шефа на Дирекция „Младежки дейности“ още в първите дни на 2021 г., което е удостоверено със заповед № РД-09-21 от 12 януари. Нещо повече, министърът разпорежда и нейното предварително изпълнение, което означава: конкурсите да бъдат проведени в спешен порядък, да бъдат определени „съответните“ победители и те да получат парите си веднага.

Бързането е обяснимо: задават се избори, повелителите на властта са убедени в поредния си триумф, но е по-добре човек да заложи на сигурно.

Междувременно екс министър Кралев е  успял да „отвоюва“ едни 3 405 000 лв., като „допълнителни разходи “ за Националната младежка програма. Това личи от текста на писмото на министъра на финансите Кирил Ананиев до министър Кралев от 13 октомври 2020 г. (с което „Банкеръ“  разполага). В него Финансист №1 уведомява колегата си Кралев за одобрените по негово искане „корекции“.  Естествено, това е отразено и в приетия бюджет на ведомството за тази година.

Така със съдействието на финансовия министър общият бюджет на програмата става 5 404 991 лв., а разлика от предишни години, когато той е бил малко над 2 милиона.

Хората на Кралев пък мигом запрятат ръкави и само за ден (13 януари) успяват да утвърдят правилата за провеждане на конкурса и да публикуват обявата в сайта на министерството. Определен е и подобаващ краен срок за подаване на проектните предложения – 27 януари 2021 г., т.е. две календарни седмици (или 10 работни дни) по-късно.

Но бързането не спира дотук. Определени са три конкурсни направления, като във всяко от тях би трябвало да са записани по четири теми за възлагане на проекти. С други думи – би трябвало темите да са 12 на брой, но на практика са си само… четири. Размножаването им е известно като хватката „копи – пейст“. Ето ги и тях:

    • „Превенция на хазартна зависимост сред младите хора“,
    • „Превенция на различни форми на зависимости“,
    • „Превенция на агресията сред младите хора“,
    • „Насърчаване на здравословен начин на живот“.

Задъханото „състезание“

приключва окончателно на 9 март, когато със своя заповед министър Красен Кралев „коронясва“ победителите. Парите са разпределени между 35 неправителствени организации, подредени в следната йерархия: четири богоизбрани НПО са удостоени с по 675 000 лв.; няколко се задоволяват с бюджети от 250 000 лв., а най-недооценените са разпределени в две подкатегории – финансиране до 150 000 лв. и финансиране до 100 000 лева.

Кои са печелившите и има ли сред тях случайно попаднали индивиди?

Сдружение „Национална младежка мрежа“ например, ще изпълни проекта си срещу „скромните“ 675 000 лева. В управата му е един стар познайник – Филип Кирев, който беше главен секретар на СДС, активист на „Реформаторския блок“ и началник кабинет по времето, когато Божидар Лукарски беше министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов. А сред учредителите на тази НПО е и небезизвестната Меглена Кунева, която преди пет години беше коалиционен партньор на ГЕРБ, а днес ще изчегъртва от властта всичките й членове, симпатизанти и калинки.

Ако съдим по доклада на конкурсната комисия, с който „БАНКЕРЪ“ разполага, в проектното предложение на „Национална младежка мрежа“ са заложени цели, които „не са съотнесени към целевите групи, както и не са посочени техните нужди“. Комисията установява и още нещо – че „всички разходи по проекта са описани само чрез калкулиране между брой и единична цена“ и че тези разходи „не са обосновани по отношение на нуждата от тяхното извършване“.

Ако конкурсът беше нормално проведен, Сдружение „Национална младежка мрежа“ щеше да бъде дисквалифицирано само заради тези две „забележки“. Вместо това, проектът е оценен със 74 точки и получава финансиране в размер на 675 000 лева.

Или казано по друг начин, откакто Красен Кралев е министър на спорта и разпределя отчисленията от хазарта, проектите на Сдружение „Национална младежка мрежа“ са финансирани общо с 1.323 млн. лева. Кратък преглед на иформационните портали показва, че дейността на сдружението е добре рекламирана (естествено срещу съответното заплащане ) от в. „24 часа“. Разбира се за целите на кампаниите са ползвани и други „правилни“ медии…

И като стана дума за това национално издание, няма как да пропуснем един прелюбопитен факт. Оказва се, че финансовият му директор – Петър Коларов, е тясно свързан с още три НПО-та, които добре са захлебили от хазартните пари.

Фондациите „Евроскок“, „Повече от дом“  и „Спортен клуб А-ТЕАМ“ също са сред фаворитите на спортното ведомство. За двете фондации са заделени съответно 675 000 лв и 674 992 лева.

Справка в Търговския регистър пък показва, че Коларов е бил сред управляващите на „Евроскок“ до 10 май тази година. Съратничката му в тази фондация – Радина Иванова също е била „заличена“ по това време. Но пък името и продължава да бъде вписано сред управляващите на другото „отличено“ сдружение „Повече от дом“.

С 375 992 лв. е удостоен и „Спортен клуб А-ТЕАМ“, който – странно защо – използва за връзка с „външния свят“ телефона и електронната поща на… същия Петър Коларов, въпреки че той няма нищо общо с тази организация. Или поне така пише в Търговския регистър.

На всичкото отгоре, пак според Търговския регистър, клубът е със седалище и адрес на управление Област София-град, общ. Столична, район „Витоша“, п.код 1619, бул. „Цар Борис III 347.

Е, ако някой може да каже дали ограденият на снимката в червено „офис“ е подходящ за неправителствена организация, спечелила от спортното министерство близо 1.1 млн. лв. за четири години – здраве да е!

Сред неизменните бенефициенти е и Станислав Недков – Стъкипрочул се със Сдружението „Българска федерация ММА“.

Преди дни той се оплака пред представителството на Европейската комисия в България от репресията над него, наложена му от МВР под ръководството на Бойко Рашков. Бившият ММА-шампион е председател на Консервативно-патриотично движение и миналата година името му нашумя с контрапротестите си, а днес вече се готви за кандидат-президентската надпревара!

За последния управленски мандат на ГЕРБ, федерацията на Стъки е усвоила от спортното министерство близо четвърт милион лева. Като най-доходоносна се оказва 2021 г., тъй като „антихазартния“ проект на ММА-боецът е оценен на 118 073 лева.

Сред хранениците на спортното ведомство е и премиерската рожба – „Спортен клуб Ипон“, който от 2017 г. досега е получил общо 186 149 лева.

Ако трябва да опишем целия „абонамент“ на предпочитаните от спортните началници НПО-та и изброим към кои точно медии са били насочвани парите за „популяризиране“ на антихазартната активност на  сдруженията, ще трябва да издадем двутомник.

Изводът обаче е, че в годината на сполетялата ни пандемия, когато целият народ беше призоваван да „затегне колана“, началникът на младежта и спорта в Кабинета „Борисов 3“ – Красен Кралев, го е разхлабвал, очевидно с по-далечна цел.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here