Асен Василев: Ужасно унизително е някой отвън да казва – „ние няма да работим с тези дружества, защото са корумпирани“

BIG5АКТУАЛНОАсен Василев: Ужасно унизително е някой отвън да казва - "ние няма...

 

Ако тези дружества бяха минали през съдебни процедури, сега нямаше да сме в този вакуум, каза служебният министър

 

Санкциите „Магнитски“ са на територията на САЩ. Но всички банки в света са в пряка връзка с американските, с малки изключения, и затова са зависими от санкциите на САЩ. Санкциите са заразни. Това обясни пред „Дарик“ служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му, първата грижа на финансовото министерство е била да огледа държавните компании, за да не попаднат те в кръга на санкциите. Василев даде пример с енергийния холдинг – ако той попадне в списък с такива санкции, всички чужди инвеститори ще се изтеглят, ще се забранят всички трансгранични транзакции и в този момент компанията става мъртва, обясни Асен Василев.

Моето разбиране към момента е, че нямаме риск в системата, тъй като предпазихме системата достатъчно бързо. За банките няма риск. И за обикновените вложители също няма риск, коментира той.

Василев обясни, че основното решение на изпълнителната власт е било да предупреди държавните институции да не правят финансови транзакции с лица и фирми от списъка.

Ужасно унизително е някой отвън да казва – „ние няма да работим с тези дружества, защото са корумпирани“. Ако тези дружества бяха минали през съдебни процедури, сега нямаше да сме в този вакуум, каза служебният министър.

Откритите големи касови наличности във фирмите

Взехме декларираните касови наличности. Останаха около 10-11 фирми, които имат над 100 хиляди лева на каса и са им изпратени запитвания, обясни той. По думите му фирми са обяснили, че държат парите си така, защото не вярват на банковата система.

Това, което ние заварихме в НАП бяха едни методически указания, така че проверките да са върху хлебарници и фризьорски салони, и плод и зеленчук.

Задачата на НАП е равно третиране на всички данъкоплатци. И там, където има проблем – НАП да упражни контрол. Променихме дейността на НАП, така че да се фокусира там, където има най-много пари, каза Асен Василев.

Ако всички институции работят без политически натиск, Пеевски не би могло да се появи, коментира още той.

Цялото правителство работи в посока да освободим професионалистите да си вършат работата. Според мен е необходима актуализация, която да се случи есента и да разположим разходните пера за през есента, когато може отново да има Ковид криза, обясни Василев и добави още, че парите за 60-40 ще дойдат като част от капиталови разходи.

Според мен плоския данък е много удачен. Той е много лесен за събиране, гражданите и фирмите си го плащат, обясни още служебният министър на финансите.

[td_block_social_counter]

Последни новини