Стефан Янев пред посланика на Словения: ЕС взема страната на Скопие, обвинява София без аргументи

0
225

 

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от Правителствената информационна служба.

 

Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, тенденцията пред европейския начин на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички. Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.

Премиерът Янев приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и подчерта значимостта на дефинираните приоритети.

Българският министър-председател открои важността на поставената тема за възстановяване и устойчивост на ЕС, като в тази връзка очерта времевия хоризонт за приключване на работата по нашия национален план, както и механизмите за неговото представяне и привеждане в действие. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.

По отношение на втория основен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, премиерът Янев обърна внимание на ключовата роля на дебата в това отношение и предложи конкретни теми, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той призова да мислим повече за това как да върнем политиката в политиката. Българският министър-председател подчерта ключовото значение на гражданското общество по отношение на политическия процес и отправи послание, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

Специално внимание в рамките на срещата бе обърнато на ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България, както и на перспективите за развитие на вътрешнополитическата ситуация впоследствие. Премиерът Стефан Янев посочи, че се полагат всички усилия, така че да бъде гарантирана честността и автентичността на вота и възможността българските избиратели да гласуват свободно в съответствие със своите предпочитания.

Българският министър-председател коментира потенциално сложната ситуация в контекста на очакванията за силно фрагментиран парламент и за трудни разговори между политическите сили по отношение на процеса на формиране на правителство. Янев подчерта, че в крайна сметка разчита демокрацията да надделее.

По отношение на процеса на разширяване на ЕС беше обсъдена темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и РСМ.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата.

Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно – обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

В края на разговора българският министър-председател пожела успех на Словенското председателство и подчерта, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here