Ренета Инджова: Корпоративният вот и партийната алчност за власт родиха двойник, близнак на ГЕРБ в лицето на „Има такъв народ“

BIG5Без категорияРенета Инджова: Корпоративният вот и партийната алчност за власт родиха двойник, близнак...

 

Трети ден най-често произнасяното и изписвано словосъчетание е „Слави Трифонов“. В прочетения от него анонс за състав на правителство и приоритети на управление шоуменът отприщи най-невижданото шоу в българската политика, което по всичко изглежда ще продължи и с конституирането на 46-ия парламент. Както и да следва спектакълът, възможните финали са два. Отворен: проектокабинетът на „Има такъв народ“ е отхвърлен героично и се отива на предсрочни избори за 47-и парламент. Като междувременно всички актьори от 46-ия са се изпокарали, мразят се взаимно и се стараят да докретат до септемврийския пореден вот. Президентът Радев оставя служебният кабинет за още поне 2 месеца, а от екипа му се чудят как да заметат под килима задаващата се сюжетна линия за протестен вот срещу „Дондуков, 2“. Втори финал: затворен, поне засега. Правителството на господин Трифонов е подкрепено от национално-отговорни депутати, министър-председателят Николай Василев дава клетва в такт 7/8, народните избраници са запазили заплатите и „Мерцедес“-ите, но вече всички са се изпокарали, мразят се взаимно и кроят варианти как да се задържат по-дълго в сградата на „Съединението прави силата“. Президентът Радев трансформира служебния кабинет в инициативен комитет и брои дните до последния срок за регистрация на кандидатите за „Дондуков, 2“. Това са двата варианта. Те само привидно звучат смешно, иначе са жалки. Поканих за анализ служебният премиер от 84-то правителство на България Ренета Инджова, защото в интервюто си за „Фокус“ от 8 април тя прогнозира, че ни очакват избори до дупка. Защо протестите и протестният вот бяха употребени, г-жо премиер?

Понеже ние всичко гледаме, така сме устроени, да потребяваме, да употребяваме, да крадем. Така си стана и с протестния вот. По начало един протест, на който му празнувахме изпълването на 1 г. онзи ден, показва, че тук толкова забавно се възприемат политическите събития, че трябваше 1 г., в която да се постигне първата цел на протеста, а именно оставката на Борисов, едва след като той трябвало да си изпълни мандата и след като спечели избори и тогава да подаде оставка. Така че тези два варианта, които очертавате, те са продукт на едно грешно политическо поведение и което сега дава своите още по-горчиви плодове. И вие казвате – ще има финал. Напротив, шоуто, което и в сряда Борисов смята, че той ги открива шоуто, закрива го, свършило било шоуто с песен, шоуто още не е дошло. Ужасните развръзки още не са дошли. Те са продукт на система, която прави всичко възможно да прикрие мафиотския си характер, да го представи в нови форми и това нещо разбира се, че ще отиде и върху участниците в протеста, но нека да не бъде върху тези, които докрай стояха цяла година. А да си направят изводите и да се засрамят онези, които на 116-тия ден привидяха вече в протеста власт. Така че от употребата на власт се стига до това да се превърне в клоунада цялото това нещо, но то такова е и цялото ни политическо битие, трагикомично.

Кои са ужасните развръзки и кога ще се появят в това трагикомично, както току-що го нарекохте, битие?

Ужасните развръзки са дошли още от момента или са превъзхитили момента, от който българският парламент загуби политическата си, институционалната си репутация. С председател с абревиатура ПКП, който продължи да смята, че всичко е нормално, ами това са не само репутационни, това са щети върху държавата, върху законодателната власт, върху ролята на властите и разделението им. От друга страна, от една година се иска оставка на една мафиотска клика, която е протежирана от главен прокурор и ВСС. Исканията за тяхното отстраняване също бяха възприемани, като че ли – ама, виж, тези там на улицата си правят някакво шоу. От това шоу се превърна невъзможно да се проведат избори, които са реални програми. Ами дошъл е анонсът от Байдън във вид на закон „Магнитски“, занимават се парламент европейски с нас и вчера, онзи ден казват, че от вестниците научават каква корупция се шири в страната. Имаше да се прочистят най-отявлените престъпници, а те всъщност решават, че когато има необходимост и когато са застрашени, тръгват и правят избори. Протестът им каза и то тази им част, която до последно е на улицата, че без операция „Чисти ръце“ не може да се върви към избори. Без намеса на цялото общество върху бездейната и престъпна прокуратура не може да се върви на избори. Или изборите дадоха резултат, колкото да бъде прочистен онзи вот, който насилствено из гетата Борисов придобива за себе си, но онзи корпоративен вот, онзи вот, който е свързан с нуждите да се съхрани номенклатурата и администрацията и които са крепителите на властта на Борисов, той остана. В крайна сметка се роди двойник, близнак на ГЕРБ в лицето на „Има такъв народ“, защото тази близка разлика между тях е всъщност двама депутати, а те, като ги разпределите, остава само един, който определя съотношението на това как да се извърши един трансфер от ГЕРБ към една нова партия, която да бъде прикритието на досегашния модел. Когато видяхме кои са тези, които са номинирани да бъдат участници, министри в новото правителство, българският народ прозря истината.

Допълват ли се или си сменят местата Борисов и Трифонов?

Трансферират се и с възможност да си се менкат, както се казва, да си играйкат и това е нещо, което не бива да се допуска. Затова вариантите, които описахте и двата са с едни и същи резултати от гледна точка на това, че политическата класа ще продължи да служи на отделни олигархични интереси. И нещо, което е по-добре в момента на конституирането на парламента да стане, е: той да бъде отново разпуснат.

Т.е. вие предвиждате да продължат, както още през април го казахте, избори до дупка? Но докога? Къде е дупката?

Вижте, сега, докато не уврат главите на българските политици, които правят партии, дори и нови партии и ги капсулират, и се държат като сектанти, ми че те имаха една година възможност чрез гражданските протести да увеличават своето членство, да увеличават привържениците си….

Те ги намаляват?

Те ги намаляват. Аз имам чувството, че тяхната програма е колкото може да са по-малко, защото амбицията за влизане във властта трябва да се разпределя на по-малко хора, за да са порциите по-големи. И това е една изключително коварна политическа тенденция, която може да направи в НС партиите не 6, а 16, от което кризата на парламентаризма да става все по-голяма. Но ако и продължават да се правят и слушам днес парламентарна била републиката. Кое й е парламентарното, когато един главен прокурор обявява, че всички власти са в едно? Парламентарна, за да бъде оръдие в ръцете на правителство? Парламентарна, за да може да върне НДСВ обратно във властта след 20 г.? Ами, че то тогава и да повторим поканата на Слави Трифонов към Калина за политически брак, защото хората привиждат в това, ако не искат президентска република, то викат – Царя да се върне накрая, че той нали цял живот се е виждал като държавен глава, че да си отиде удовлетворен. Тези неща са не скечове, не пърформанси, това са жалки представления и унижения за целия български народ.

Кой от двата варианта би бил по-добър за България: Царят – президент или президентска република с Румен Радев?

Вижте сега, Царят, когато е имал благословението на цял български народ, го е заменил за министър-председател да стане, аз по това време живеех в чужбина, та всеки ден обяснявах, каква е таз моята страна, в която Царят е станал министър-председател. Сега, когато ще трябва да се решава проблемът от последствията на неговия пъдар, цар-пъдар, сега и пъдарят ще сменим, ще го сменим с клоуна, това са неща, които България като резил ще продължава да носи. Ако едно правителство, каквото е в моментна служебното правителство, което се ползваше в момента на изборите с висок рейтинг, защо го ошашавяте този народ в момент, в който властта набира сила и може да се справя с проблемите, те викат сега ще избирате друго. Ние на какво си играем – на шикалки, на деца в детската градина? То може би затова една управленска програма започва с първа и най-главна точка – създаването на детска градина. Не може да се играе политика във вид на детски играчки.

Къде в пъзела е президентът Румен Радев? Каква е неговата отговорност?

Нека да носи отговорността за това, че не посочи на българския народ един вариант, в който протестите от улицата можеха да доведат до бърз и значим резултат, защото когато се искат оставки от улицата, и когато цялата друга власт с изключение на президентската не съществува, и когато самата президентска институция беше обект на нахлувания от страна на прокуратурата, когато на този народ не беше посочено решение и изход, сега 50 души на площада са тези, които продължават тази борба. Отговорността на Румен Радев ще бъде и за това, че българските партии в момента са оставени да играят вакханалия пред лицето на българския народ, която минава за някаква конституционна процедура, в която партиите минават през избори, пък после правят правителства. Че на каква политическа, социална и класова основа са създадени нашите партии? Ние ги създаваме само за това да има 6-7 парчета в парламента, които да са в такъв взаимен блокаж, в такова противоборство, че да не могат да мръднат нито на йота развитието на страната.

Госпожо премиер, съзирате ли във всичко, което ни се случва, сценаристика? Т.е. има ли кукловоди в сянката, които дърпат конците?

След като се реши, че шоу, което от 20 г. има своята популярност и което трябваше да бъде едно обобщаващо, идейно, макар и на масово културно ниво образование, да го превърнат в политически фактор и самият Слави, понеже той няма тази политическа подготовка, да види, че в крайна сметка го бутат в капан и 600 хиляди млади хора да бъдат разочаровани докрай от политиката, това означава, че нашите кукловоди минаха всички граници и на всякаква гавра с народа си са готови. Затова аз призовавам младите хора, независимо от трагикомична ситуация, която се получи след изборите и разочарованието, което получиха от това, че са дали гласа си за своя кумир и идол, нека да продължат да го обичат като шоумен, това е важно. Това е важно за техния, как да кажа, вътрешен мир, защото и това, ако им вземат, както нямало да ги обучават на нищо идеологическо, няма да ги учат на вяра и религиозност, това беше нещото, за което се бяха хванали. Нека да продължат да го обичат, но нека и да знаят, че с техните идеали и кумири, политиците са готови да си правят гаври.

Госпожо премиер, дали след разигралите се на двата предсрочни избора комбинации някой изобщо ще има наивността да протестира? Най-малкото, за да не му се покатерят на раменете бъдещи кандидати за слава и да се почувства сякаш „болен здрав да носи“?

Усилията на едногодишно гражданско общество, което въпреки всичко показа на света картината на нещата ни, означават, че ще бъдат премазани, това за България вероятно е начин на употреба на всичко, което е добро, прогресивно и служи на хората. За мен това е изключително голяма болка. Защото ние посочихме дневния ред на българския парламент, посочихме, че трябва да направят определени промени, те ги направиха. Посочиха, че трябва да се върви на избори, но начинът, по който се правят в България кампании, начинът, по който политиците манипулират, сега ние сме в тежката орисия всеки ден да гледаме шоутата на Борисов. Вместо да е подложен на съд, възмездие и наказание, за всичкото, което сътвори, на българския народ са му дали пуканки, бирата и гледа шоу. Това шоу няма ли да има развръзка? Няма ли в крайна сметка да е по-важно, че в един уж демократичен парламентарен режим са били харчени пари, 8 милиарда да кажем без поръчки, мимо Закона за държавния бюджет. И ние се занимаваме с лакърдиите на Борисов. Защото шоуто трябва да върви. Как беше в песента на Фреди Меркюри?

The Show Must Go On – Шоуто трябва да продължи. Добре, но при тази ситуация, не е ли луд не този, който яде зелника, а този, който му го дава? Ние имаме една политическа класа, която не можа да се справи с историческото си предизвикателство, нямаше ръст за това, не е ли то причината?

Аз бих казала дори и да нямаше силите, дори и да нямаше способността българската политическа класа да провежда състоятелен политически живот, тя може от време на време да казва, в какво й се състоят недостатъците. А вижте ги, как са се разпищолили, всичките са хора, които служат на народа, ама трябва да се забрани да се говори по този начин.

То хубаво се служи на народа от луксозни „Мерцедес“-и, такава служба дай Боже всеки му. И затова народът подобаващо реагира на изборите.

Щом така ще се водят с него политиците, той така ще реагира, но ще дойде момент, в който тези политици няма да имат народ.

Цоня Събчева, Агенция „Фокус“

[td_block_social_counter]

Последни новини