Психологът Михайлина Абрашева: У ИТН виждаме едно силно усещане за превъзходство и високомерие

BIG5ИНТЕРВЮПсихологът Михайлина Абрашева: У ИТН виждаме едно силно усещане за превъзходство и...
Ако мога да групирам характеристиките, които определят Слави Трифонов като тип личност, те са: първата група характеристики – славолюбив, високомерен, самоуверен, надменен; втората група – нахален, безочлив, безсрамен, безскрупулен, арогантен, циничен. Това е стил и поведение, което се харесва на неговата аудитория, коментира в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ психологът Михайлина Абрашева

 

– Г-жо Абрашева, точно в деня на изборите в неделя, преди няколко дни, вие казахте в нашия ефир, че народът ще накаже политиците с ниска избирателна активност.

– И почти я познах като процент.

Така е, наистина.

– Без да съм правила изследване.

– Така е. Вие сте се занимавали и със социология. Обаче наказвайки политиците – едно отклонение ще направя – народът не се ли самонаказа на тези избори, тъй като бъдещето е много неясно за цялата държава?

– Силно звучи да е самонаказание, защото хората, когато гласуват, те смятат, че постъпват правилно. Никой не ходи да гласува, защото наказва себе си и защото смята, че изборът му ще доведе до някакви катастрофични неща в бъдеще. Така че дори и да го правят, то това е неосъзнато. Не може да се коментира, да се сложи етикета, че хората са се самонаказали. Но може и в бъдеще така и да се окаже, ако продължи този тип емоционално гласуване, защото то е в основата на лошите избори. Когато ни управляват емоциите, ние не вземаме решения под въздействие на разума, нямаме тази гъвкавост на ума, а сме обладани от силна емоция – било то позитивна или негативна, тук няма значение, и двете влияят по един и същи начин, и се получават тези понякога нелогични резултати, защото изборът е емоционален.

– Защото сме емоционални преди всичко, а не разумни, така ли?

– Точно така.

Добре, нека да се концентрираме върху личността на Слави Трифонов, който направи така, че емоциите да надделеят над разума. Казаното днес не е валидно утре – това видяхме до момента

– Аз ще се опитам да дам обстоен психопрофил на Слави Трифонов, който е на базата на неговите публични изяви основно, защото нямам контакт с него – отсега уточнявам, да се знае, че не се познаваме. И всичко, което ще кажа, е на базата на неговата публична дейност повече от 20 години. Той е създател на най-дълго съществуващото забавно-сатирично шоу в нашия ефир и същевременно и най-популярното. С видими здравословни проблеми, които ограничават възможностите му за въздействие – видели сме ги по време на дългия му престой от екрана, че има проблем със зрението, има двигателни проблеми. В последните няколко години се наблюдава сериозна подготовка за политическа кариера и изява. Какво имам предвид? Ще изброя няколко неща, които говорят за тая подготовка, т.е. той не се роди от нищото тук на протестите миналата година. Имаме предложение и организиране на подписка за провеждане на референдум, който се и проведе. Тук само ще сложа една скоба, че имам – това е лично мнение – усещането, че Слави Трифонов някак си се засегна на парламента тогава, че не одобриха и не приеха промените от референдума. И тук пак усещането ми е, че не толкова защото не чуха гласа на народа, а защото не приеха неговите предложения. Друга причина за тази подготовка, да направя този извод, че прави такава подготовка от отдавна, са многобройните концерти, целенасочено направени пред нашите сънародници в чужбина. Залага се на носталгичната емоция, която е много силна при българите навън. Има и една псевдопатриотична идея, която не е много реалистична, която се експлоатира активно сред тази аудитория – създаване на собствена телевизия, където има пълна свобода на изказ и може да манипулира без задръжки аудиторията в посока, която иска. Тук ще припомня, че за да се стигне дотук, имаше понякога противоречия с телевизията, в която беше шоуто. На следващо място ще отделя съзнателно създаване и оформяне на привърженик и симпатизант на неговия проект, който се управлява единствено от емоциите, ръководи се от тях, които са в случая нихилизъм, отхвърляне, отричане на всичко направено дотук. На моменти се стига до сатира, която оплюва абсолютно всичко и всеки. Прокарва се внушението, че политиката досега е единствено вредна и неправилна. Т.е. тази негативна емоция се засилва до крайност. И като противовес се дава позитивната емоция чрез шоу, концерти и изяви във „Фейсбук“. Затова на изборите – това, вече, което казахме, на предишните и на тези избори се стигна до това емоционално гласуване. Т.е. неговите симпатизанти и привърженици не знаят как иначе да направят избор. Те са формирани да направят такъв емоционален избор.

Друга характеристика на неговата подготовка за политическа кариера е провеждането на кастинг за политици, което почти звучи като кастинг за актьори във филм. Уточняване на идеята за политик – политиците и лидерите са успешни и трябва да се излъчват от народа. Когато се излъчват от народа, са успешни. И трябва да се излъчват от там. Смисълът на думата „политика“ е това. „Шоуто на Слави“, сценаристите са част от народа, но те не представляват представителна извадка. Тук виждаме едно силно усещане за превъзходство и високомерие.

Продължавам нататък с психопрофила. Несемеен, без деца, посветил живота си дотук на себе си и своето шоу. Основни черти на характера: предния път, когато говорихме, в деня на изборите, определих, че голяма част от политиците, които са на терен – малко жаргонно казано, са от типа нарцистична, агресивна и компенсаторна личност. Слави Трифонов също уплътнява този тип. Неговото верую дотук е негативизъм и отрицание, което е базисната емоция, характерна за този тип личност.

Ако мога да групирам характеристиките, които го определят като този тип личност, те са: първата група характеристики – славолюбив, високомерен, самоуверен, надменен; втората група – нахален, безочлив, безсрамен, безскрупулен, арогантен, циничен. Това е стил и поведение, което се харесва на неговата аудитория. Тук аз не мога да кажа доколко това поведение е същност и доколко е демонстративна роля, за да се спечели доверието на привържениците и симпатизантите.

И последната група характеристики, които го определят като нарцистична, агресивна и компенсаторна личност – недоверчив, несъобразителен, непостоянен. Тук силата на пораждащите се съмнения се засилва от дълбочината на реализма, с който се оценява действителността и конкретната ситуация. Виждаме тези характеристики най-скоро проявени от вчера при последното му решение за промени в предложения от него само преди четири дни кабинет.

Понеже споменахте за политическия кастинг, това започва да прилича, оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев – излиза, че той го е подложил на кастинг и след като хората не го одобриха, политолози, социолози и в социалните мрежи, и той го оттегли.

– Да, така може да се каже. Т.е. предложението на кабинета може да се прикачи към този политически кастинг, който правиха в шоуто преди време. Така че да, то е черешката на тортата на този политически кастинг. Други характеристики на личността Слави Трифонов, които могат да се извлекат от поведението му и начина, по който говори, са – изброявам ги само, няма да ги коментирам, а вашите слушатели ще си направят изводите. Обсебен, усърден, необщителен, пасивно-агресивен, опортюнист, на моменти дори брутален, твърдоглав, студен, склонен към самонадценяване, стреми се към признание, груб, упорит, недружелюбен, неуважителен, демагог.

Психо-динамичните доминанти са: стремеж към признание, омраза и самота. Функционалният тип е интроверт. Доминиращите фактори на темперамента са: бдителност, емоционална незрялост и враждебност. Интелигентността – по-скоро средна. И способности – все пак да кажем какви са способностите на тази личност.
Ярко изразена способност за емоционална манипулация, която го прави №1 в шоубизнеса и концертите.

Може би това е и разковничето на нещата и това обяснява резултата от изборите, това, последното му качество.

– Да.

Тъй като ни не остана много време иска ми се с няколко изречения нещо много важно – преди известно време преди парламентарните избори през месец април, вие направихте отново един психоанализ, и в него казахте, че Слави Трифонов и Бойко Борисов са двете страни на една и съща монета. Въпросът сега е: има ли разлики между тези две страни, наистина много хора правят паралел между двамата.

– Има разлики, разбира се. Аз тогава като го казах, нямах предвид толкова приликите, а просто начина на създаване на проектите на Бойко Борисов и на Слави Трифонов. И в началото Слави Трифонов беше част от проекта „Бойко Борисов“ – той формираше аудиторията и симпатизантите на ГЕРБ тогава с техните, с начина, по който правиха шоуто – наливаха вода в мелницата на ГЕРБ първоначално. Но после, тъй като и двамата са нарцистични личности с големи егота, те се изпокараха, за какво – те си знаят. И вече след разрива помежду им, започнаха да се отнасят враждебно един към друг. И естествено, че има разлики. Не знам кой от двамата е по-позитивен и по-положителен, не мога да го кажа от гледна точка на днешния ден, но това, което мога да кажа в посока Бойко Борисов, е, че той все пак за да се задържи толкова дълго време във властта и да бъде министър-председател на държавата 12 години има реална подкрепа от хората. Няма как това да се случи, ако отсъстват симпатизанти и привърженици, които не го подкрепят и не го харесват. Това се доказа и от резултатите на неговия проект.

Може би е по-диалогичен.

– Да, много по-гъвкав примерно. Тук мога да кажа разлика, която очевидно е в комуникацията. Много по-гъвкав е Бойко Борисов отколкото Слави Трифонов, много по-адаптивен е, може да води диалог. Освен това, той изигра една не много, направи грешка с това, че беше понякога страхлив и нерешителен и удовлетворяваше желанията на хора, което нямаше нужда да го прави. Тоест, във всеки един момент бе готов да задоволи желанията на каквито и да било групи хора с една-единствена цел, дайте да си го кажем – много им харесва и на двамата да ги харесват. Това да правиш компромиси и да си сговорчив понякога не е заради общото благо. В повечето случаи и при двамата се наблюдава това желание да бъдат харесвани, да бъдат почитани, да бъдат уважавани, и това да им се показва.

Ами предстои сега да разберем на какви компромиси е готов Слави Трифонов, за да продължава да бъде харесван от неговите избиратели, които гласуваха за него, но и на какви компромиси е готов, както той самият каза, в името на България. Сега е моментът да видим дали ще изпълни това, което каза, и дали в името на България.

източник: „Фокус“, интервю на Евелина Бранимирова

[td_block_social_counter]

Последни новини