Стотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски софтуер

BIG5РАЗСЛЕДВАНЕСтотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски...
Смята се, че в списъка влизат и около 180 журналисти от организации като АФП, Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, „Ал Джазира“ и много други новинарски издания

 

Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение, съобщават медиите. Разследването на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии е базирано на изтекъл списък с до 50 000 телефонни номера на хора, за които се смята, че представляват интерес за клиенти на израелската компания NSO Груп.

Не е ясно откъде идва списъкът или чии телефони всъщност са били хакнати. NSO отрича да е извършила неправомерни действия. Компанията твърди, че софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции от страни с добри досиета за правата на човека, съобщава БНР.

Софтуерът „Пегас“ заразява апарати „Айфон“ и устройства с „Андроид“, за да позволи на операторите да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват обаждания и тайно да активират микрофони.

Смята се, че в списъка влизат и около 180 журналисти от организации като АФП, Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, „Ал Джазира“ и много други новинарски издания.

По-широкият списък включва също държавни и правителствени ръководители, членове на арабски кралски семейства и бизнес мениджъри. Обвиненията не са нови, но новото е мащабът, в който се извършва наблюдението.

В списъка са телефонните номера на близо 200 репортери от 21 държави. Очаква се да бъдат разкрити още имена на високопоставени публични личности.

Израелската фирма е под медиен прицел още от 2016 г., когато бе обвинена, че е помогнала за шпионаж над дисидент в ОАЕ.

Разкритията за следене на журналисти са събитието на годината. Това обяви Едуард Сноудън, който в момента се укрива в Русия. Той работеше за американското разузнаване, когато разкри голяма програма за подслушване. Мнението му е, че това показа реалните действия на редица правителства.

Очакват се обяснения по темата.

[td_block_social_counter]

Последни новини