„Пирогов“ и Кацаров са се извинили едни на други, конфликтът е пред разрешение

BIG5АКТУАЛНО„Пирогов“ и Кацаров са се извинили едни на други, конфликтът е пред...

 

Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители на „Пирогов“ е пред разрешаване, след като Българският лекарски съюз събра двете страни на среща в МЗ.

 

Здравният министър Стойчо Кацаров и лекарите от „Пирогов“ са се извинили едни на други за острите изказвания през последната седмица.

Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров посочи пред журналисти, че и министърът, и лекарите от спешната болница „изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики“.

Той подчерта, че резултатите от проверката на НЗОК, установила големи нарушения и станала повод за уволнението на проф. Асен Балтов, се обжалват и „това не вменява вина на лекарите на „Пирогов“ преди произнасянето на компетентните органи“.

„Време беше да направим такава среща, за да намалим напрежението. Проведоха се продължителни разговори, но страните се разбраха. На всички ви е ясно, че почти 100 % от нещата, които се изговориха в публичното пространство, не отговарят на истината. Те по-скоро опетняват името на едната и на другата страна. Ситуацията е много деликатна. Предпочитам да прочета ясно и точно това, което страните се разбраха пред мен в кабинета на министър Кацаров“, заяви Маджаров.

„Първо, и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи. Трето, имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения“, поясни Маджаров.

„Обединихме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможностите за такива недоразумения и обвинения към лекарите“, коментира д-р Маджаров.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“. „Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, най-вече за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, допълни той.

Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет.

Д-р Камен Данов от „Пирогов“ подчерта, че общото мнение е било, че „не бива да има такъв тон“: „Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани – за някакви нарочни злоупотреби“. Сега колегите му ще решат дали прекратяват протеста си.

„Пирогов“ в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива тези недоразумения да бъдат пречка в работата“, категорична беше проф. Мария Миланова.

източник: Епицентър

[td_block_social_counter]

Последни новини