ВСС излезе с тезата, че Стоилов не може да иска отстраняването на Гешев

BIG5АКЦЕНТИВСС излезе с тезата, че Стоилов не може да иска отстраняването на...

 

Съдебните кадровици, както се очакваше, превърнаха дебата около доклада за действията на главния прокурор, в пародия. Почти всички членове на ВСС се изредиха да изваждат тези как правосъдният министър изобщо нямал правомощия да внася такова искане. Почти всички бранеха Гешев от това, че бил обект на политически атаки.

 

Повечето гласове бяха за прекратяване изобщо на дебата и обявяването му за несъстоятелен, защото нямало такава законова процедура.

Йордан Стоев от прокурорската колегия на ВСС стигна по-далеч като няколко заглавия на публикации от сайтовете ПИК и Блиц. Основната теза в тях е, че Янаки Стоилов е внесъл искането в следствие на натиск – да стане конституционен съдия, а Рашков – посланик.

Според следователят Стефан Петров, също от  прокурорската колегия, няма законова процедура, според която правосъдният министър да поиска от ВСС остраняване на главния прокурор. По думите му единственият възможен вариант е да започне дисциплинарно производство срещу Иван Гешев.

Да се приеме, че министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор, означава да се приеме, че министърът, както и пленумът на върховните съдилища могат да искат освобождаването и на останалите „двама големи“. Такова тълкуване на закона е абсурдно, отсече Петров. Той призов да бъде оставено без разглеждане искането на Янаки Стоилов като недопустимо.

Министърът го репликира с въпроса дали това означава, че предложение за отстраняването на главния прокурор може да направят само хора, които са му пряко подчинени.

В този дух бяха и другите изказвания на кадровиците – че е невъзможно првосъдният министър да иска това от ВСС.

Процедураха бе наречена „правен хаос“ и „прецедент в историята“.
Положението не е цунгцванг, а е шах и мат – това пък коментира Боян Новански от съдийската колегия. Той бил убеден, че министърът не може да внася такова искане, но пък ВСС няма вменени правомощия да тълкува конституционни норми и закона. Което означавало, че кадровиците дори не могат да обсъждат каква процедура да стартират и дали изобщо да го направят.

Това било намеса на изпълнителната власт над съдебната. Това означавало, че всеки министър можел да поиска смяна на „тримата големи“. Според него искането на правосъдния министър е неоснователно и не трябва да се уважава.

Единственото различно мнение дойде от Лозан Панов, председателят на Върховния касационен съд, който никога не пестри критиките си към личността на Гешев. Той нарече поведението на главния прокурор „мутренско“. И напомни за протестите миналото лято: „Хората излязоха на улицата, защото искаха да защитят президентската институция, която беше поругана и унизена от главния прокурор“.
Съдия Панов обаче напомни, че Гешев първи е започнал с атаката към президентската институция. Тя е започнала много преди нахлуването в сградата на президентството. Шефът на върховния съд обясни, че всичко е започнало в края на 2019 година, когато президентът започна консултации за конституционни промени, свързани с правомощията на главния прокурор. След това Гешев пусна СРС-тата с президента и сезира Конституционния съд, за да разбере дали може да му образува дело.

Днес видяхме един дебат на процедурна тема от един орган, който крепи основите на завладяната държава, каза още председателят на ВКС.

източник: Дума

[td_block_social_counter]

Последни новини