ВСС обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

BIG5АКТУАЛНОВСС обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор
Шумен протест, искащ оставката на Гешев, съпътства Пленума на ВСС

 

На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда искането на служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. В основата на искането на Янаки Стоилов е сигнал от колегата му – вътрешният министър Бойко  Рашков.

За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система – при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници – мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Светкавичната реакция на обвинител номер едно – чрез говорителя му Сийка Милева, беше, че това е политически акт и пиар:

„В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС“.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Обсъждането е точка първа в дневния ред, а прогнозите са искането да не събере подкрепа. И въпреки това, според автора му – вътрешният министър Бойко Рашков,  то не е удар във въздуха, а „удар в полза на демократичното устройство в нашата страна, който смятам, че ще остави следа и ще предизвика промени, които ще докарат държавата на едно по-високо ниво в нейното демократично устройство“.

Същевременно Гражданскодвижение БОЕЦ организира днес протест пред Висшия съдебен съвет.

Пред сградата се чуват скандирания „Оставка!“. Има много хора с плакати. Засилено е полицейското присъствие.

БОЕЦ обявиха, че са събрали 8 хиляди подписа за отстраняването на главния прокурор:

„Те са събрани за последния един месец от БОЕЦ и приятели за отстраняването на главния прокурор от длъжност”, каза Георги Георгиев. Той обясни, че искат незабавно оставка и отстраняване на главния прокурор и оставка на целия ВСС.

Засилено е полицейското присъствие около сградата на Висшия съдебен съвет, предава БНР.

[td_block_social_counter]

Последни новини