Иван Гешев: Не мога да нося отговорност за друга власт, която не си е свършила работа

BIG5АКЦЕНТИИван Гешев: Не мога да нося отговорност за друга власт, която не...
Исканата процедура за отстраняването ми от поста най-малко е юридически нон-сенс, заяви главният прокурор

 

„Действията срещу мен целят компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната власт“. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Пленума на ВСС. Гешев се обърна към служебния правосъден министър и изрази съжаление, че е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване.

„То е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и на правосъдието. Този акт няма никакви юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел. Тази цел е очертана още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи, а тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт и нарушаване на основни европейски принципи – върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава“, коментира Иван Гешев, предава агенция „Фокус“.

Той благодари на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители. „Всичко, което се случва и ще продължи, е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно защото прокуратурата работи. Представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона, направиха действия съобразно българския закон, спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, които разполагат с изключително голям финансов ресурс, хора, които работят за чужди държави“, допълни той и уточни, че за пръв път са били повдигнати обвинения на действащ министър и зам.-министър.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Исканата процедура за отстраняването ми от поста най-малко е юридически нон-сенс“, заяви Иван Гешев и уточни, че е длъжен да каже няколко неща.

„Не смятам да се изказвам повече, освен като не е крайно необходимо. Първото, което ще кажа е въпрос – в каква процедура сме? Второ – уважаемият министър на правосъдието трябва да формулира доспозитив, защото той е вносител на това предложение. Относно допустимостта на предложението, имам различни аргументи, но ще кажа само един, няма да коментирам дали министърът на правосъдието е активно легитимиран, смятам че не е“, обясни Гешев. Той попита вносителя, в лицето на Стоилов, с кои свои действия е нарушил правомощията си по Конституция.

„Какво обсъждаме? Най-общо обсъждаме едно бланкетно предложение на министъра на правосъдието, което трябва да бъде попълнено по същество от изложението на министъра на вътрешните работи. Бих нарекъл това изложение на г-н Рашков е едно правно нищо“, каза още той.

Гешев уточни, че към това предложение са приложени само прессъобщения и медийни публикации. „Поставените въпроси чрез проф. Янаки Стоилов, чрез него от служебно назначения вътрешен министър, а не избран от българския парламент, са обсъждани при избирането ми като главен прокурор. Исканата процедура за отстраняването ми от поста най-малко е юридически нон-сенс“, посочи той.

„Тези въпроси са многократно поставяни и изяснявани от мен при изслушването ми в Народното събрание, бяха обсъждани и през октомври месец, когато уважаемият от мен Лозан Панов внесе подобно искане от страна на Съюза на съдиите в България. Не знам колко дълго се е готвил г-н Рашков, но това, което виждам, е компилация от тези внасяни във ВСС и обсъждани становища на различни организации“, заяви главният прокурор.

Не мога да нося отговорност за друга власт, която не си е свършила работа. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Пленума на ВСС.

„Главният прокурор носи отговорност за дейността на прокурорите в страната и резултатите от тяхната дейност, включително извършени някакви нарушения. По същата логика, г-н Стоилов, при извършване на някакво престъпление от ваш служител, трябва да се търси отговорност от вас. От 2016 г. според Закона за съдебната власт, главният прокурор осъществява ръководство само по отношение на административните ръководителите, а не на отделните прокурори“, обясни Гешев, предава агенция „Фокус“.

„Не мога да разбера юридическата логиката с въпроси, които са обсъждани при избирането на главен прокурор, след това с тези основания г-н Рашков чрез г-н Стоилов да се иска отстраняването му“, коментира той.

Гешев отхвърли обвиненията, че е нарушил презумпцията за невинност. „Не знам как кореспондира с нея служебният вътрешен министър, който твърди, че съм я нарушил, а той от сутрин и вечер в различни медии сочи с имена хора, за които твърди, че са извършили престъпления. Най-малкото това говори за безпринципност“, допълни той.

„Докладът за върховенството на закона е за всички държави в ЕС, за всички има бележки. В бележките, които твърдите, че уронват престижа, са от резултат на законодателната дейност или липсата на такава на Народното събрание. Не мога да нося отговорност за друга власт, която не си е свършила работа, това звучи най-малкото абсолютно нелогично. Факт е, че тези констатации са от 12 години. Не виждам връзка между моето поведение и законодателния процес в Република България“, коментира той.

„Няма да коментирам на какво основание служебен министър на вътрешните работи иска отстраняване на магистрат, няма да коментирам как кореспондира с върховенството на закона, независимост на съдебната власт, няма да публикувам как публикуваш своето изложение на сайта на МВР в лично качество и така ангажираш самата институция. Няма да влизам в подробности, ще караме по юридическата част, доколкото същества. Според мен не съществува“, допълни Гешев.

„За мен е липсваща и обидна констатацията към съдебната власт, отправена от действащ служебен министър на вътрешните работи, че поради йерархична зависимост не може да упражнява правомощията си по вътрешно убеждение. Това е невярно“ поясни той.

По думите му максималната откритост е в интерес на българските граждани. „Те трябва да знаят кой извършва престъпления, кой евентуално извършва престъпление. Когато прокуратурата изнася факти се казва защо се изнася тази информация“, посочи той. Според Гешев явно някой се притеснява българските граждани да бъдат информирани какво си говори с журналисти и политици Васил Божков с политици, журналисти.

Относно влизането в президентството, Гешев коментира, че служителите на Бюрото за защита са влезли по процедура и то след разрешение за претърсване от съд. Той уточни, че няма как без пропуски служителите да влязат в президентството. По думите му по същия начин са били предприети действия по отношение на действащ министър и това не е било определено като нахлуване.

„Българските прокурори и следователи взимат решенията си на база закона и вътрешното си убеждение, както всеки български магистрат. Опитите да бъдат превърнати в нещо друго, което няма собствена воля – говорим за над 1000 магистрата, не само юридически, но и логически е невярно и невъзможно“, коментира той.

[td_block_social_counter]

Последни новини