Отново ли цирк?

BIG5АНАЛИЗОтново ли цирк?

 

В случая не става дума за българското цирково изкуство, което въпреки държавата продължава да е на световно ниво. Иде реч за новоизбраните народни представители. Които на първото си редовно заседание ни поднесоха още от същото…

 

Цял ден слушахме скандали за учредяването на анкетни комисии, прозвуча срамното признание (а не лапсус!) на бившия вътрешен министър Младен Маринов, че полицията при ГЕРБ се е ползвала за политически цели. Очевидни са страхът на ГЕРБ от разкриване на истината за побоя над протестиращите и нерегламентираните подслушвания и смехотворният опит същият ексминистър да… разследва сам себе си, който бе отхвърлен от депутатите. Звучаха и изтърканите обиди и заяждания, деленето на „нови”, на „протестъри” и на „статукво” – сякаш предизборната кампания се пренесе в пленарната зала.

Но това ли е дневният ред на българина!? Страната ни е най-бедната в Европа, демографската катастрофа е ужасяваща, работещите бедни изнемогват, върлуват спекула и ценови шок с тока, парното, храните, лекарствата… България е последната държава в ЕС без План за възстановяване, а безропотното съгласие на ГЕРБ с „началствата” около Зелената сделка ще ликвидира десетки хиляди работни места.

На този тъжен фон редица депутати ни поднасят кръчмарска реторика и процедурни хватки. Как да се върнат дебатът за политики и визии, парламентаризмът и високият рейтинг на Народното събрание!? Надеждата е в едно. Служебните министри изработиха адекватен План за възстановяване и предложиха конкретна пенсионна реформа, която да извади българските пенсионери над линията на бедност след 1 октомври. С решителни действия бе пресечен купеният вот, а мургавите ни събратя, свикнали да гласуват под строй срещу „стимули”, изгубиха интерес, не отидоха до урните и… ГЕРБ изгуби изборите. Бяха разкрити десетки милиарди, раздавани от джипката неефективно,  непрозрачно и в аванс. Така има шанс в хазната да се върнат поне част от парите, с които да оттласнем България от мизерията. Служебният кабинет върши ефективно цялата работа, която очакват хората, и неговата посока и ефективност просто трябва да се продължат от едно редовно правителство. Затова народът харесва правителството и вярва на своя президент!

Уважаеми депутати, примерът е пред Вас, толкова ли е трудно да излъчите печеливш за България отбор и да върнете достойнството и благоденствието на страната ни?

 

Проф. Светлана Шаренкова

[td_block_social_counter]

Последни новини