От 1 октомври няма да има пенсионери под линията на бедност

BIG5АКТУАЛНООт 1 октомври няма да има пенсионери под линията на бедност

 

Служебното правителство предлага актуализация на бюджета, при която след 1 октомври да няма пенсионери с доходи под линията на бедност, обяви социалният министър Гълъб Донев.

Финансовият министър Асен Василев също говори за това каква фискална рамка ще бъде предложена за гласуване на депутатите.

Идеята на служебния кабинет е разходната част на бюджета да се повиши с 1.8 млрд. лева, като 575 млн. лв. от тази сума са за социални дейности. От вчера са започнали консултации по темата с политическите сили в новия парламент.

Министър Донев поясни, че от една страна от тази дата пенсиите ще се вдигнат средно с 12.5%, а от друга ще се дава и добавка за бедност.

Всички пенсионери, които получават в момента 50 лева допълнително, ще продължат да ги получават, без за това да е нужно всеки месец решение на кабинета.Това, каза Донев, бе един от мотивите добавките да влязат трайно в размера на пенсиите.

Работихме, за да направим по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност, подчерта социалният министър.

Ако актуализацията на бюджета бъде приета, минималната пенсия ще стане 340 лева, а тази за старост – 170 лева.

Всчки, които получават пенсии под линията на бедност, ще взимат парична добавка по линия на социалното подпомагане. Тази година прагът е 369 лева, а догодина ще е 413 лева.

В България пенсионерите са 2.80 млн., а по последни данни добавката за бедност ще получават 431 хил. души.

Тя ще се дава при определени критерии – пенсионерите да не работят допълнително, да не живеят в голямо жилище, да нямат над определена сума по влог и т.н. Министър Донев уточни, че препоръка за това има и от европейската комисия.

Повишението на пенсиите няма да лиши хората от енергийни помощи, успокои Гълъб Донев.

източник: Дума

[td_block_social_counter]

Последни новини