Бойко Рашков: Главният прокурор фактически е недосегаем

0
250
Бойко Рашков дава Иван Гешев на прокурор

 

Депутатите изслушват днес служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието – Бойко Рашков и Янаки Стоилов, във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

По време на изслушването си в пленарна зала служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че след края на заседанието ще сезира определен прокурор за действията на главния прокурор Иван Гешев.

Причината – изнасянето на данни, придобити със СРС, което противоречи на няколко законови разпоредби. Според вътрешния министър това негово действие е целяло „политическо уронване на авторитета на държавния глава“.

В началото на изслушването депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, вносител на искането за изслушване, определи решението на Висшия съдебен съвет от вчера като недопустимо“.

„Политическата каста, която остави мръсните си лапи върху съдебната власт и върху правосъдието изобщо, вчера заслужи напълно аплодисменти за това. Изнесоха 5-часова пледоария в защита на, забележете, главния прокурор Иван Гешев. Не на прокуратурата, не правосъдието, а не едно физическо лице – Иван Стоименов Гешев. В момента това е най-видимият цирей върху тялото на правосъдието“.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова от своя страна видя нова коалиция, която брани Гешев и „която вижда в огледалото главния прокурор…Там са представители на ГЕРБ, на ДПС, на „Атака“ и на БСП“.

Бойко Рашков подчерта, че материалите за сигнала за нарушения на Иван Гешев е събиран повече от година. Те са от различни професионални организации. По думите на Рашков главният прокурор неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство:

„Множество адвокатски колективи, няма да пропусна Хелзинкския комитет, Висшия адвокатски съвет, фондация Български адвокати за правата на човека и други. На тези сигнали Висшият съдебен съвет не е обърнал абсолютно никакво внимание. А сега, когато същите тези сигнали съставляват част от този материал, внесен вчера от министъра на правосъдието, се казва, че са с изтекли срокове. Оттук всеки от вас може да си направи извода, дали във ВСС някой е имал намерение да ги разглежда“.

Въпросът на Николай Хаджигенов „Недосегаем ли е главният прокурор?“ е право в десетката, посочи още Бойко Рашков и уточни:

Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера – недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Защото ВСС очевидно съмнявам се, че се състои от членове, както повелява Конституцията и Законът за съдебната власт, от представители с високи професионални и нравствени качества“.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Страстите се нажежиха след въпрос на Тома Биков от ГЕРБ: „Кой да бъде главен прокурор? Номинирайте го от името на президента, от името на г-н Божков… С нищо не се справихте тогава г-н Рашков, най-мутренските години бяха тогава, с Георги Илиев не се справихте, с Васил Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте“.

Рашков отговори:

„Бях избран за народен представители, седях тук и се държах много по-прилично. Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност“.

В реакция на ГЕРБ Томислав Дончев заяви:

„Министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 г. от тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: „Вие отивате в затвора“.

Съпартиецът му Маноил Манев коментира:

„Това обаче, че не можете да се разберете в кулоарите и в кабинетите си кого да правите министър, кой да арестува и кой да ви е флагманът на терора, а го правите от трибуната на Народното събрание, това вече е дъното на парламентаризма“.

Парламентът също може да изслушва наново Иван Гешев с доклад по теми, набелязани от депутатите, и за това внасял ли е 6-месечни отчети за финансовите разходи на Бюрото за защита.

Заявката за изслушване на Рашков и Стоилов Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ даде още преди новият парламент да започне работа. Това беше и една от първите инициативи на формацията в сряда.

„Внасяме искане за изслушване на министрите на правосъдието и на МВР по повод искането за отстраняване на главния прокурор. На 46-ото народно събрание е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа, която да осигури европейски стандарт на правова държава“, заяви лидерът на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Вчера и Янаки Стоилов посочи, че въпросът трябва да се обсъжда в Народното събрание, където ще изпрати всички данни, с които разполага.

Изслушването на двамата министри е единствена точка в дневния ред на днешното пленарно заседание.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here