Христо Иванов: Парламентът има съдбовна отговорност да излъчи правителство

0
281
Радев поздрави партията за по-високия резултат на вота и подчерта, че не иска кабинет на всяка цена, но настоява преди да се говори за предсрочни избори да се изчерпят всички опции на диалога около интересите на България

 

Парламентът има съдбовната отговорност да излъчи правителство на фона на предизвикателствата, пред които страната е изправена. Това каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов по време на консултациите при президента.

„Трябва да имаме редовно правителство, защото колкото и добре да се справят отделни представители на служебния кабинет, той не може да е трайно решение. Българският избирател ни даде сложна задача за решаване. По някакъв начин тя съответства на сложния момент, в който се намираме. Избирателят показа с по-ниската избирателна активност, че очаква да поемем своята отговорност, а не докрай да връщаме топката към него“, заяви Христо Иванов.

„Демократична България“ ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля – дали като пълноценен коалиционен партньор, дали като участник с подкрепа малко по-встрани, дали като опозиция, надяваме се да не се стига до това, но дори и ако третият мандат дойде при нас. Имаме потенциал. Фокусът ни е върху пълен мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува“, каза още той.

„Темата за персоните в кабинет на „Има такъв народ“ няма да стои. Ясни са предизвикателства, интересуват ни решенията, зад които ще застанем. Интересува ни и как ще формираме трайна конфигурация, не казвам мнозинство, която може да изнесе една програма“, добави Иванов.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Той уточни, че плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в което всичко потъва. „Не на всяка цена ще дадем подкрепата си. Ще я дадем внимателно и с голяма отговорност, само за нещо, което вярваме, че може да върви напред“, коментира той. „Този път подхождаме с желание към диалога. Трябва да отворим нова страница“, посочи той.

От своя страна президентът Румен Радев поздрави представителите на партията за това, че са успели да затвърдят и разширят подкрепата към себе си на изминалите избори. Той подкрепи и готовността на ДБ да проведе разговори с „Има такъв народ”.

„Предизвикателствата пред страната изправят НС пред отговорната мисия да съставите по възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа. Проблемите са известни на обществото – законодателният процес, контрол на изпълнителна власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел“, заяви Радев.

Президентът обърна внимание към бележките на ЕК по последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. „Изискванията на ЕС непрекъснато растат. Към нас се предявяват изисквания като условия за отпускане на средствата“, добави той. По думите му тук става въпрос не просто за раздаване на пари, това е инструмент за реформи. Радев уточни, че по проблемите, посочени от ЕК, реформите не могат да бъдат решени от служебен кабинет.

„Изисква се парламент с ясна реформаторска воля, изисква активно правителство обединено около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще има ефект, защото ще доведат до повишен икономически темп на развитие“, каза още той.

„Приветствам ви за решението, че решихте да участвате в диалога с „Има такъв народ“. Не става въпрос за договаряне на личности в един кабинет, това остава отговорност на партията, която ще излъчи кабинета, но е изключително важно партиите, които участват, да постигнат консенсус върху най-важните приоритети на страната, включвайки и това, което ни посочват отвън. България не бива да губи тази възможност. Това не е просто финансиране. Ако не успеем да отговорим на изискванията на този План и не става въпрос, че няма да можем да получим парите, ние не можем да се впишем в новата модерна интегрирана Европа, която гледа към бъдещето“, коментира Радев.

Държавният глава изрази надежда да се намерят общите пресечни точки на приоритети и цели, да се намери разумният компромис и да се състав по възможно най-бързия начин кабинет.

„Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да е архитект на една управляваща коалиция, най-малко, защото не влиза в правомощията ми. Не искам да замесвам институцията в този процес. Това е отговорност на партиите. Настоявам този път, преди да се говори за следващи предсрочни избори, да се изчерпят всички опции на диалога на търсене на консенсус около интересите на България“, добави Радев, цитиран от агенция „Фокус“.




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here