Държавният департамент на САЩ: Северна Македония се „дави“ в корупция

BIG5ПРОФИЛДържавният департамент на САЩ: Северна Македония се „дави“ в корупция
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че докладът на Държавния департамент на САЩ подчертава престъпността и корупцията на правителството на премиера Зоран Заев

 

Държавният департамент „смъмри“ македонското правителство, като изтъкна корупцията и селективността като основен проблем на управляващите в югозападната ни съседка, съобщава скопското електронно издание „Фактор“, цитирано от агенция „Фокус“.

В доклада на американското външнополитическо ведомство се подчертава, че страната има добри закони за борба с корупцията, но тяхното прилагане е слабо и избирателно. Водят се производства срещу критици на правителството, както и срещу дребни нарушители, се добавя в текста. Има твърдения за корупция в полицията, прокуратурата, съдебната система. Специални забележки има в областта на правенето на бизнес. Споменати са и държавните търгове.

„Северна Македония има закони, насочени към борба с подкупите, злоупотребата с длъжност, конфликт на интереси, а държавните служители и техните близки роднини са законно задължени да разкриват своите доходи и активи. Прилагането на законите за борба с корупцията обаче понякога е слабо, като селективно се насочват към критиците на правителството и нискокалибрените престъпници“, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Кабинетът на вицепремиера за борба с корупцията Люпчо Николовски информира, че този доклад ще бъде сериозно разгледан и че всички забележки са добре дошли. Те твърдят, че борбата с корупцията и престъпността остава приоритет на управляващите.

На свой ред от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че докладът на Държавния департамент на САЩ подчертава престъпността и корупцията на правителството на премиера Зоран Заев.

„Разделът за корупцията разкрива, че правителството в борбата с корупцията преследва избирателно критиците на Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка – „Демократичния съюз за интеграция“ с лидер Али Ахмети.

„Има достоверни твърдения за корупция в правоприлагащите органи, съдебната система и много други сектори“, се казва в доклада.

„Северна Македония има закони, насочени към борба с подкупите, злоупотребата с длъжност и конфликт на интереси, а държавните служители и техните близки роднини са законово задължени да разкриват своите доходи и активи. Прилагането на законите за борба с корупцията обаче понякога е слабо, но също така селективно насочено към правителствени критици и нарушители от ниско ниво.

„Има достоверни твърдения за корупция в правоприлагащите органи, съдебната власт и много други сектори. Настоящата Държавна комисия за предотвратяване на корупцията (ДКПК) (https://www.dksk.mk/index.php?id=home), назначена през февруари 2019 г., възобнови работата си след приемането на новото антикорупционно законодателство през януари 2019 г. и оттогава е особено проактивна. ДКПК стартира редица разследвания, свързани с корупцията, насочени към висши служители от целия политически спектър за предполагаем непотизъм и конфликт на интереси. След като през ноември 2019 г. главният специален прокурор беше обвинен в рекет, а срокът на Специализираната прокуратура (СП) изтече, всички случаи на СП (в резултат на скандала с масово подслушване разкриха широко разпространена злоупотреба с длъжност от бивши държавни служители и корупция при възлагането на обществени поръчки) бяха прехвърлени на отдела на Прокуратурата за организирана престъпност и корупция.

Няколко от най-значимите дела бяха приключени през 2020 г., а обвиняемите получиха присъди в затвора до 12 години.

Transparency International класира Северна Македония на 111-то място от 180 страни в Индекса за възприемане на корупцията през 2020 г., с 5 места надолу поради липсата на правителствени усилия за борба с корупцията и конфликти на интереси в публичната администрация“, гласи Докладът на Държавния департамент.

 

[td_block_social_counter]

Последни новини