Антон Кутев: Даваме на Прокуратурата договорите, подписани от Борисов, които не са обезпечени финансово

0
480
Лоша бюджетна практика е да сключваш договори, които са необезпечени финансово и да разчиташ на излишък в бюджета, подчерта говорителят на служебното правителство

 

Подписването на договори, които не са обезпечени в бюджета, трябва да стигне до прокуратурата. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред журналисти в парламента и уточни, че Прокуратурата ще бъде сезирана до понеделник и допълни, че не става дума за прогнозни договори, а за договори, които не са обезпечени финансово.

По думите му хората, които са подписали договорите, са бившият заместник-регионален министър Николай Нанков, а със сигурност и министър-председателят Бойко Борисов.

„В годините, в които те са си били на власт и знаят, че започната година ще я завършат , разбирам да се опитват да разчитат на излишъци, но в година като тази, когато ние видяхме, че има два-три, кой знае дали няма да имаме четири различни избора през годината, вероятността да управляват тези, които са правили бюджета е почти нулева. При това положение, да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане милиард и половина, това го наричам форма на измама. Защото фирмите, с които си подписал договор и на които ти си обещал, че ще изплатиш парите, ти си ги измамил. Тия пари ги няма в бюджета. Първо, това е лоша бюджетна практика. Аз не съм убеден, че това не е нарушение на Закона за бюджета, защото по принцип да сключваш договори, които са необезпечени финансово, а тук става въпрос за договори от на практика 1,2 милиарда. Това според мен е въпрос на прокуратурата. Доколкото ми е известно това се разглежда в софийска градска прокуратура и има преписки. Надявам се да завърши колко се може по-бързо“, заяви Антон Кутев.

„Когато се подписват договори за повече от 1 млрд., които са необезпечени в бюджета, това противоречи на закона. Това е нещо, което трябва да стигне до прокуратурата, защото представлява форма на измама. Когато обещаеш на някого 1 млрд. лв., които ти очевидно не можеш да платиш, защото тези пари ги няма в бюджета, ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си обещал да ги платиш, а си накарал хората да свършат работа за този 1 млрд., ти очевидно го мамиш. Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които са отишли да работят и не могат да си получат заплатите. Мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш пари. Мамиш следващите управляващи, които ще трябва да плащат пари, които не са осигурени. Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета. Всички, които протестират, трябва да отидат на определен адрес в Банкя, за да обяснят защо са ги измамили. Защо са подписали за милиарди договори“, каза още Кутев.

Кутев обърна внимание, че служебното правителство си заминава след 1-2 седмици. „След това ще дойде друго правителство, а към нова година може би ще има трето правителство, което ще е четвърто за тази година. Значи тези хора са обещали пари, които не могат да гарантират”, добави той. Кутев заяви, че когато сключиш договор, че ще свърши една работа и срещу, която ти ще му платиш едни пари и ти не можеш да гарантираш изплащането на тези пари, това според него е измама. Той обърна внимание, че това се прави години наред.

„Аз много се надявам, ние, по-следващото правителство, този, който има възможност да осигурим тези пари за фирмите, защото голямата част от фирмите са си свършили работата и е редно да си получат парите. Ние искаме тези пари да бъдат разплатени. Проблемът е е, че една група хора са заложили този милиард и половина, те са ги измамили, тези хора до скоро бяха в министерските кресла, сега са в Парламента“, каза Кутев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here