Проф. Румен Гечев: БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета, въпросът е дали тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно

0
364
Проф. Георги Михайлов: Ще подкрепим актуализацията на бюджета на Здравната каса, но имаме сериозни забележки

 

„Ще подкрепим актуализацията на бюджета най-малко по две основни причини. В мотивите на правителството са изложени разбираеми причини защо се налага актуализацията. Доколкото ми е известно  почти няма страна на ЕС , която да не е предприела актуализация на бюджета. Беше изключително трудно да се прогнозира как ще се развие ковид-19 и ефектите върху икономиката и социалните дейности, както за развитите страни в ЕС, така и на по-слабите, например от Източна Европа.“ Това коментира народният представител от ПГ  на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

По думите му няма нищо страшно в актуализацията, особено в такава динамична обстановка – въпросът е дали обаче тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно. „България и миналата, и тази година, е държавата в ЕС, която в най-малка степен подкрепя икономиката и своите граждани“, отбеляза Гечев.

Гечев отбеляза, че за 2019 и 2020 г. „българската държава е най-голямата мащеха в ЕС за помощ на бизнеса и на своите граждани“, а за сравнение – всички държави в Европа правят значително по-големи бюджетни разходи в подкрепа на своите икономики.

Проф. Гечев обърна внимание, че е необходимо увеличение на трансферите към общините. От левицата предвиждат около 100 милиона за общините с конкретни разчети, в т.ч. към общинските болници; 35 милиона за самостоятелно наети лица; от 250 лева помощи за 120 хил. деца от първи до четвърти клас и 555 милиона лева за преизчисляване на пенсиите.

„Тези допълнителни разходи се осигуряват от завишения на бюджетните приходи без да се увеличава бюджетният дефицит“, подчерта Гечев.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса

„Независимо от това, че на първо четене БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, имаме сериозни забележки в няколко направления. На първо място – посочването на конкретни суми следва да почива на разчети, които са съобразени с реалните условия на епидемичната обстановка в страната, които се оценяват с национални проучвания, а такива в момента не са представени от Министерство на здравеопазването“. Това коментира от трибуната на Народното събрание проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на „БСП за България“.

По думите му нито в актуализацията на бюджета на Здравната каса, нито в актуализацията на националния бюджет има и дума за решаването на проблемите на децата и подрастващите, свързани с основната причина за актуализацията, а именно  – пандемията от Ковид -19.

Проф. Михайлов отбеляза, че не са оценени необходимите нужди по направление “здравеопазване”, посветено на ученици, деца от детските градини и ясли с оглед осигуряването на максимално присъствено обучение и свързаните с това условия.

„Забележки има и към необходимостта от прецизиране и разбивка на предложения допълнителен разход от 120 млн. лева по различните пера за разходи в бюджета“, подчерта той.

„В условията на актуализация на бюджета в кризисна ситуация в страната е  неморално да се отделят средства за 10 млн. увеличение на административните разходи и заплащане към други извън България здравни каси в размер на над 13 милиона лв.“, каза още той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here