Симеон Дянков: Вървим към широка коалиция с участието на ГЕРБ

0
318
Грешките на ГЕРБ са, че са дълго време на власт, коментира бившият финансов министър

 

След още едни парламентарни избори ще се появи възможност за първи път от години да има широка коалиция и в нея може да влезе и ГЕРБ. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бившият финансов министър от кабинета „Борисов 1“ Симеон Дянков.

Според него шансовете за правителство в рамките на сегашния парламент са „нулеви“. „Лошо е, защото се харчат пари за избори, но е хубаво, защото се вадят поуки. За избирателите е да не дават бъдещето на България на хора, които нито имат образование, нито имат политически опит. За партиите – че да се правят предварително разделителни линии не е добре“, посочи Дянков.

Той посочи, че ГЕРБ могат да помогнат с експерти в регионалната политика, защото „служебното правителство не се справя с тези неща“ и големите инфраструктурни проекти отсъстват в предложената актуализация на бюджета, но самите те се нуждаят от нови лица в сфера като финансите. Според Симеон Дянков именно развитието на регионите, заедно с икономиката и съдебната реформа може да бъде част от стълбовете, върху които да се гради една коалиция.

Подобрен, но не и достатъчно добър е и Планът за възстановяване и устойчивост и една от причините за това е липсата на ясна политическа подкрепа зад него, смята бившият министър.

„Говорил съм неформално с приятели и бивши колеги от различни политически партии – ГЕРБ и „Да, България“. Това ги призовавам – време е за широка коалиция!“, подчерта Дянков.

По думите му една от причините да има такава коалиция е че с актуализацията на пенсиите разходите догодина ще скочат с милиарди. „Никой не иска да вдига данъците (…) ще се наложи увеличение или на социалните осигуровки, или на данъците“, обясни Дянков. По думите му за пенсионерите трябва да има грижа, но без популизъм и социалната политика е сред слабостите на служебното правителство.

На въпрос какви са грешките на ГЕРБ, Симеон Дянков заяви: „Дълго време на власт, направиха се грешки. Това е управленчески опит. Трябват и нови лица, но трябва и управленчески опит, защото без такива кадри, ще продължим да правим същите грешки“, предупреди бившият финансов министър. Икономическата и финансовата политика се управляват добре сега, за разлика от социалната и регионалната, смята той.

Той призна, че като финансов министър е допуснал грешки – твърде бързите промени в данъчната политика, прехвърлянето на милионите от частните фондове към солидарния фонд и коментарите за „синодалните старчета“ в БАН по време на протестите на академията.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here